Memaparkan catatan dengan label tips. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label tips. Papar semua catatan

Jumaat, 3 November 2017

6 Tips Untuk Anak Tido Awal..

“Dah pukul 11 malam ni, anak aku ni tak nak tidur lagi ke?”
Alamak! Esok pagi dah lah nak kena bangun pagi sebab nak ke kerja, malam ni pula anak tak mahu tidur sedangkan jam dah menunjukkan pukul 11 malam. Susah betul nak disiplinkan anak-anak untuk tidur awal. Oleh itu, kalau anda sering mengalami situasi anak susah nak tidur awal, apa kata anda cuba amalkan teknik disiplinkan anak-anak supaya mudah tidur awal dari si ibu ini. Mesti berkesan!

siraplimau.com

TIPS ANAK MUDAH TIDUR AWAL

Selalu kawan-kawan aku tanya, apa yang aku buat sampai anak-anak aku confirm akan tido setiap hari jam 7.40-8.30 malam. Dulu, aku pun tak tau tips ni.. masa adam kecik-kecik dulu, selalu sangat dia terjaga malam atau tidur lambat. Endingnya, pagi aku dan laki aku jadi zombie, dia sedap tidur pagi. Kitaorang? Kena kerja kan. So aku banyakla membaca tips-tips dari parents lain kat fb ni.. and aku apply and alhamdulillah membuahkan hasil. Dah berbulan-bulan anak aku disiplin tidur awal. Kitaorang laki bini pun dapat me-time lebih selalu.

www.babycenter.com.my

INILAH CARANYA!

Okay caranya macam ini:

1) MAIN DENGAN ANAK


health.detik.com
Korang balik kerja pukul 5/6 petang tu memang kena spend masa betul-betul dengan anak-anak. Tolak benda lain ketepi, ajak la dorang main kat playground ke, main basikal ke, menari ke, apa-apa aktiviti yang memerlukan tenaga yang banyak. Ini untuk anak yang dah pandai berjalan.

2) MANDIKAN ANAK


www.rd.com
Untuk baby macam Ayra (5months), aku try cara ni dan sangat sangat la berkesan. Sejam sebelum nak tidurkan dia, mandikan dulu dengan air suam, jangan lupa sapu minyak telon. Kena jaga perut baby supaya tak kembong. Then,sila buat dia ketawa. Ketawa, guling, happy-happy (bukan tinggalkan dia main sndri ye, kita kena layan dia). Aktiviti ni heavy untuk baby, bagi dia mcm ‘ahhhh penatnya hari i banyak gelak’.. haha so smpai masa dia akan tidur lena.

3) BAGI MAKAN KENYANG-KENYANG


health.usnews.com
Balik semula untuk anak umur macam Adam (1 y 11 month), bagi dia makan kenyang-kenyang dalam pukul 7 tu.. Ada masa anak tak nak makan kan? Benda ni akan effect masa tidur dia, sama ada dia tak boleh tidur sebab perut lapar atau dia tidur dulu then terbangun tengah malam. Kitaorang selalu dah kena benda ni, so kalau tetiba Adam tak nak makan malam, kitaorang bagi dia pisang. Pisang boleh buat perut dia tahan sampai esok (in between malam tu dia menyusu la)

4) KURANGKAN KELUAR RUMAH


http://www.familyfuncanada.com/
Ibu dan ayah kena berkorban masa malam.. nak start benda ni bukan ‘papp’ boleh je displin. Nak biasakan anak-anak dengan 1 perkara ni makan masa, jadi kalau nak anak-anak tidur awal, malam ibu ayah tak payah la keluar rumah. Jenis macam kitaorang kalau balik rumah parents, ada masa nak dinner luar kitaorang pesan siap-siap kena keluar betul-betul lepas maghrib and balik awal sebab budak-budak tidur awal.  Alhamdulillah mak ayah ktorg memang very understanding bab-bab cucu ni.

5) PASANG BACAAN AL-QURAN KETIKA TIDUR


www.pinterest.com
Oh satu lagi, masa tidur bukak surah Ruqyah (set repeat sampai esok pagi, korang bole beli mini radio yang ada surah banyak-banyak tu) ni boleh lindungi anak-anak korang dari gangguan tengah malam. Paham-paham jela kan, sebab aku pernah terbaca yang jika anak-anak bangun tengah malam tu maksudnya ada “benda halus” kejutkan ajak main/ganggu. Wallahualam.

6) TUTUP LAMPU


http://www.cbc.ca/
Make sure lampu tutup ye. Selagi lampu buka selagi tu dorang susah tidur. Untuk parents yang ada 2-3 anak, try tidurkan yang kecik dulu.. macam aku tidurkan Ayra dulu, then baru Adam. Masa aku tidurkan Ayra tu ayah sambung buat Adam penat, bagi dia lari-lari satu rumah. Ketawa-ketawa macam happy bebenau.
Boleh cuba ye ibu ayah semua. Training disiplin ni sebulan je lepas tu korang merdeka la malam memang korang yang punya. Dorg dah tido korang pegi la layan korea smbil lipat baju ke apa ke.. Anak-anak kitaorang memang dah tune, pukul 8.30 dah kesat-kesat mata tu kira paling lambat dah la unless dia balik rumah tok nenek dan jumpa sepupu-sepupu tu aku memang tak boleh halang. Sebulan sekali kan.

http://www.scarymommy.com/
Bila dah ada anak ni mmg boleh dikatakan hampir seluruh hidup kita tertumpu pada dia. Tu kalau anak sorang, kalau 2,3,4 orang? Tapi, pentingnya kita tahu bahawa untuk suami isteri meluangkan masa bersama-sama berdua tu boleh membahagiakan rumah tangga. Hari-hari boleh dating depan tv kalau korg berjaya tips ni (acah2 tgk movie kat wayang)  Ni tips ikhlas dari pengalaman kami sendri . Tips ni kena kerjasama suami isteri ye.. Anak pun anak korg sama-sama kan? Tapi aku pesan awal, spesis anak yang tidur awal ni dorang akan bangun awal. Pukul 5-6 pagi mata dorang dah segar-bugar. Boleh cuba ! And share jika bermanfaat !
Sumber: Nuraisyah Abu Husin

Sumber Artikel : Oh Bulan

Ahad, 14 Mei 2017

Terbukti Berkesan!! Pesakit Pulih dari Stroke dengan Air Rebusan ini…Tolong Bantu Share Ya~

Penyakit Stroke tetap jadi amat menakutkan untuk manusia. Mereka yang telah diserang stroke mesti melakukan rawatan penyembuhan yang sangat lama untuk dapat sembuh kembali.



Suatu pengalaman sembuh dari stroke di dikongsi seorang pemilik account Facebook, Dewi Saraswati Sastrosaksono.


Dia menceritakan bagaimana rakannya sembuh dari stroke yang melumpuhkan tangan kanannya selepas mengambil secara teratur air rebusan dari pokok letup kelambu.
Berikut cebisan pengalaman yang di share secara luas di media sosial Facebook :#
INI KISAH PENGALAMAN BENAR DARI KAWAN NYA#
Saya telah diserang penyakit stroke pada lengan kanan….#
Tanganku tidak berdaya, Tak boleh diangkat, Terlebih mengangkat beban….#
Saya sedih dan menangis kala itu, Pakai pakaian pun tidak mampu, lebih-lebih lagi memakai seluar….
Dan apabila mandi tak mampu memegang sabun, Cuma air shower yang sanggup membasahi badanku…
Allah masih sayang pada saya, Seorang tukang jahit memberi pokok ”LETUP KELAMBU ” kepada saya…#

Saya bersihkan sepenuhnya sampai bersih : Akar, batang, daun buah pokok semuanya…..
Saya merebusnya dengan 4 gelas air, Sesudah sejuk saya minum pagi 1 gelas, siang juga malam hari…..#
Alhamdulillah, sesudah saya minum 2 hari Allah memberi kesembuhan pada saya…..
Saya sehat kembali, Saat ini Jari manisku tengah menaip berkongsi berita, berkongsi bahagia……
Untuk semua rakan FB di mana jua….#
Selamat mencuba!#
Mudah-mudahan berguna untuk anda maupun keluarga anda yang mungkin saja mengalami sakit yang sama. (Facebook/Dewi Saraswati Sastrosaksono)#
Tolong share kepada kawan-kawan lain ya…#
ARTIKEL ASAL ohtrending

Rabu, 4 Januari 2017

ASAS YANG PERLU ANDA TAHU TENTANG KERETA.



Jom belajar perkara asas tentang kereta anda.

Ustaz Songsang

Ustaz Songsang Salam semua. Terbaca pasal kisah Adik Thaqif, memang sedih. Semoga si pelaku mendapat hukuman yang setimpal dan bertau...