Khamis, 18 Mei 2017

‘’Duit Boleh Dicari, Harta Boleh Dibeli, Tapi Sesungguhnya, Ibu Bapa Tiada Ganti’’

Abah & Boy



Assalamualaikum & Salam Sejahtera warga IIUMC.

Terima kasih admin kerana sudi menyiarkan kisah yang tak seberapa ini. Maaf juga kerana coretan ini agak panjang. Nama saya Cahaya, berusia lewat 20-an, dan mempunyai 7 orang adik beradik. Saya merupakan anak ke-5 dan mempunyai 2 orang lagi adik lelaki berusia awal 20-an. Kami dibesarkan dalam keluarga bahagia yang hidup serba sederhana. Alhamdulillah walaupun tak mewah, tapi makan pakai semua cukup. Abah seorang yang tegas terutamanya dalam pelajaran anak-anak. Abah mahu kami jadi manusia yang berguna & abah tak nak nanti anak-anak salahkan abah jika gagal dalam pelajaran. Mak pula seorang yang lembut, pendengar yang setia, dan isteri yang taat kepada abah.

Tahun berganti tahun, kami 5 beradik yang atas-atas semua dah bekerjaya dan masing-masing sudah berumah tangga. Tinggallah adik lelaki kami 2 beradik yang masih belajar. Seorang sudah setahun tamat Diploma dalam bidang kejuruteraan yang saya namakan ‘’Boy’’ manakala si bongsu yang saya panggil ‘’Dek’’ baru semester 3 sarjana muda kejuruteraan di sebuah IPTA. Adik saya si ‘Boy’ ingin menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi, namun masih belum rezeki. Dah 2 kali permohonannya ke IPTA gagal walaupun resultnya bagus. Kami tahu dia stress kerana 2 kali permohonan itu ditolak. Namun kami percaya semuanya berhikmah & segala perancangan ALLAH itu adalah terbaik. ‘Boy’ ni rajin masak, buat kek & kuih, rajin bercucuk tanam, rajin berbisness, serba serbi rajin tapi bukan lembut ye, abang sado tau. Hehehe Kalau buat kek perghhh sedap sangat nak-nak bila ‘Boy’ buat kek hantu! Boleh naik hantulah bila makan.

Belum sampai setahun ‘Boy’ menganggur, abah sakit. Abah sudah tidak boleh memandu lagi. Jadi ‘Boy’ yang uruskan semuanya terutamanya untuk membawa abah & mak keluar. Untuk pengetahuan pembaca, abah, mak & ‘Boy’ duduk dikampung manakala kami adik beradik yang lain duduk di Kuala Lumpur. Sejak abah sakit, puas kami pujuk supaya abah & mak tinggal bersama kami adik beradik di KL. Tapi abah menolak kerana lebih selesa duduk di kampung. Kami akur dengan kehendak abah. Kami adik beradik lain akan balik ke kampung bila hujung minggu atau bila ada cuti. Jadi segala urusan dikampung ‘Boy’ yang uruskan termasuklah membawa abah ke KL untuk berubat. Jika di KL, abah dan mak akan duduk dirumah kami semua secara bergilir-gilir.

Nak dijadikan cerita, bulan lepas abah sakit & semakin teruk. Kami hantar abah ke hospital & abah ditahan selama hampir 2 minggu. Kami adik beradik bergilir-gilir menjaga abah,kami tak bagi mak jaga abah, cukuplah mak datang masa melawat sahaja kerana taknak mak punya tekanan darah naik. Tetapi untuk shiff malam, dalam jam 11/12 malam ‘Boy’ dan ‘Dek’ yang akan bermalam di hospital untuk jaga abah. Selepas seminggu abah di hospital, ‘Dek’ terpaksa balik semula ke kampus kerana ‘Dek’ dah nak exam.

Semasa saya menjaga abah, abah ada berkata sambil menahan air mata‘’ bagus ‘Boy’, tak pernah tidur masa jaga abah, tak pernah merungut langsung semasa menjaga abah walaupun salin pampers abah 6-7 kali satu malam, tak pernah cakap kasar-kasar, tak pernah mengeluh apa-apa pun, ‘Boy’ anak yang soleh, abah ada anak-anak yang soleh & solehah.
Ya Allah, sedih rasanya bila abah kata begitu. Abah, tak perlu berterima kasih pada kami semua. Kami semua takkan dapat nak balas segala jasa dan budi mak abah dalam melahirkan, membesarkan, menjaga & mendidik kami sampai kami semua berjaya.

Ketahuilah kami semua tak kan biarkan abah sendirian, kami semua ada dibelakang abah,kami tak pernah & takkan jijik uruskan abah. Sepertimana abah & mak jaga kami dengan baik dan penuh kasih sayang waktu kami kecil, begitulah kami akan jaga mak dan abah, In Shaa Allah. Alhamdulillah, sekarang abah dah semakin pulih dan semakin sihat. Doktor kata semangat dari keluarga sangat penting untuk pesakit pulih. Alhamdulillah, syukur pada-MU Ya Allah, tiada kata lain yang mampu di ucapkan tatkala melihat perkembangan positif abah.



Buat adikku, mungkin inilah hikmahnya ‘Boy’ belum berpeluang mengejar cita-cita ‘Boy’. Allah bagi ‘Boy’ peluang untuk kejar saham akhirat dulu, berbakti pada mak abah kita. ‘Boy’ memang anak & adik yang baik, rajin, sangat bertanggungjawab & penyabar. In shaa allah ‘Boy’ akan ada rezeki terbaik buatmu walaupun belum rezeki nak sambung belajar, tapi kakak percaya, ALLAH dah aturkan perjalanan yang terbaik buat ‘Boy’. Terima kasih banyak-banyak ‘Boy’ kerana jadi kaki,tangan,mata & telinga untuk mak abah kita di kampung. Moga Allah mempermudah perjalanan hidupmu & kakak doakan satu masa nanti akan hadir jodoh yang terbaik buat ‘Boy’ dan keluarga kita, In Shaa Allah.

Buat para pembaca sekalian, jika anda masih mempunyai orang tua, hargai & sayangilah mereka, selagi anda berpeluang untuk berbakti pada mereka, berbaktilah. Jangan sampai suatu masa nanti anda menyesal tak rebut peluang menjaga mereka sebaik-baiknya. Seburuk-buruk perangai ibu bapa kita dulu, mereka berdua tetap ibu dan bapa kita. Tanpa mereka, kita takkan lahir ke dunia ini. Rasulullah SAW bersabda: “Keredhaan Allah berada dalam keredhaan orang tua dan kemurkaan Allah berada dalam kemarahan mereka.” (Hadis riwayat at-Tirmizi daripada Abdullah bin Amru bin ‘Ash)

‘’Duit Boleh Dicari, Harta Boleh Dibeli, Tapi Sesungguhnya, Ibu Bapa Tiada Ganti’’

-Cahaya-

Sumber asal IIUM Confessions - BM


Ahad, 14 Mei 2017

Terbukti Berkesan!! Pesakit Pulih dari Stroke dengan Air Rebusan ini…Tolong Bantu Share Ya~

Penyakit Stroke tetap jadi amat menakutkan untuk manusia. Mereka yang telah diserang stroke mesti melakukan rawatan penyembuhan yang sangat lama untuk dapat sembuh kembali.



Suatu pengalaman sembuh dari stroke di dikongsi seorang pemilik account Facebook, Dewi Saraswati Sastrosaksono.


Dia menceritakan bagaimana rakannya sembuh dari stroke yang melumpuhkan tangan kanannya selepas mengambil secara teratur air rebusan dari pokok letup kelambu.
Berikut cebisan pengalaman yang di share secara luas di media sosial Facebook :#
INI KISAH PENGALAMAN BENAR DARI KAWAN NYA#
Saya telah diserang penyakit stroke pada lengan kanan….#
Tanganku tidak berdaya, Tak boleh diangkat, Terlebih mengangkat beban….#
Saya sedih dan menangis kala itu, Pakai pakaian pun tidak mampu, lebih-lebih lagi memakai seluar….
Dan apabila mandi tak mampu memegang sabun, Cuma air shower yang sanggup membasahi badanku…
Allah masih sayang pada saya, Seorang tukang jahit memberi pokok ”LETUP KELAMBU ” kepada saya…#

Saya bersihkan sepenuhnya sampai bersih : Akar, batang, daun buah pokok semuanya…..
Saya merebusnya dengan 4 gelas air, Sesudah sejuk saya minum pagi 1 gelas, siang juga malam hari…..#
Alhamdulillah, sesudah saya minum 2 hari Allah memberi kesembuhan pada saya…..
Saya sehat kembali, Saat ini Jari manisku tengah menaip berkongsi berita, berkongsi bahagia……
Untuk semua rakan FB di mana jua….#
Selamat mencuba!#
Mudah-mudahan berguna untuk anda maupun keluarga anda yang mungkin saja mengalami sakit yang sama. (Facebook/Dewi Saraswati Sastrosaksono)#
Tolong share kepada kawan-kawan lain ya…#
ARTIKEL ASAL ohtrending

Tips Cepat Kuruskan Badan..

DIKONGSI DARIPADA NUR FARIHAN BT IDRIS..

Seperti orang lain (yang mempunyai masalah obesiti) saya juga punya keinginan untuk menurunkan berat badan. Cita-cita untuk kurus sudah lama ada, sejak dibangku sekolah lagi. Namun kalau cuma pasang impian tapi tiada usaha memanglah tak ada hasilnya.


Saya sering berpendapat, mustahil untuk kurus kerana memang sejak kecil saya berbadan bulat. Setiap kali balik kampung saya akan ditegur dan diperli orang tentang saiz badan saya. Perasaan sedih dan marah tu pastilah ada. Tapi apa boleh buat, saya telankan saja. Berat badan saya makin bertambah setiap tahun hingga mencecah ke angka 100kg lebih. Baju dan seluar bukan senang nak cari, kalau ada pun tak banyak pilihan.
Tahun 2009 saya pernah cuba untuk kurus. Ibu bapa saya yang menyuruh saya bersenam kerap. Saya pergi ke gym tanpa ada ilmu langsung tentang bagaimana cara untuk bersenam dan berdiet dengan betul. Bayangkan, siang saya ke gym, malam pula saya makan dengan sangat banyak kononnya lemak dibadan dah disingkir sewaktu berada di gym.
Keputusannya? Memang saya tetap gemuk dan berat badan saya takpun turun. Waktu tu sangat kecewa dan saya rasa usaha saya langsung tak membuahkan hasil (walhal cara saya yang salah).
Awal tahun 2013, sekali lagi hati saya terdetik untuk kurus apabila secara tak sengaja saya terbaca tentang perkongsian kisah kejayaan menurunkan berat badan (di Facebook dan website Kevin Zahri).
Saya sangat teruja dan gembira dengan perkongsian mereka. Kadang tertanya-tanya juga, betul ke apa yang saya baca, seperti tak percaya ada orang yang berjaya turun berkilo-kilo hanya dengan menjaga makan dan bersenam.
Jadi bermula dari situ setiap hari saya memperbanyakkan bahan bacaan tentang cara untuk menurunkan berat badan dan cara untuk menjaga serta memilih pemakanan harian.
Amalan gaya hidup sebelum berubah? Fast food adalah antara tempat kegemaran saya. Pantang ada duit, saya akan laburkan pada makanan. Lebih-lebih lagi waktu di universiti dulu, makan memang salah satu dari hobi saya. Bayangkan setiap hari saya akan makan 2 bungkus nasi lemak berlauk ayam. Air manis tu semestinya perlu dan saya sangat gemar makan coklat. Sayur-sayuran lansung tidak dipandang. 
kebanyakan info yang saya perolehi adalah melalui internet. Seperti di youtube, facebook dan blog-blog kesihatan seperti blog Kevin zahri. Masa tu saya terjumpa info di cekodok.com dan dari sini saya mula belajar mengira kalori seharian saya. Kemudian saya akan rajinkan diri untuk membaca segala soal-jawab tentang “diet sihat” di website & Facebook Kevin Zahri. Melalui pembacaan saya kumpul segala maklumat, saya catit mana yang penting. Jika ada persoalan yang saya tidak faham, saya akan bertanya terus beliau melaui email di laman Facebook.
Dan saya berterima kasih kepada cikgu Kevin kerana mewujudkan ruangan Kisah Kongsi Kejayaan di website beliau yang mana telah banyak menolong saya untuk menjadi lebih kuat dan bersemangat setelah membaca perkongsian dari sahabat-sahabat yang telah berjaya. Oleh sebab itu saya juga berazam ingin sama membantu & berkonsi pengalaman kepada kawan-kawan diluar sana yang ingin menurunkan berat badan.

Menu Diet yang Farihan amalkan?

Seminggu sekali akan ada “cheat day” sebagai ‘reward’
Saya makan sumber-sumber semulajadi seperti ayam, ikan, buah, sayur-sayuran yg dimasak sendiri. saya lebih selesa masak sendiri dirumah berbanding makan diluar kerana kita boleh mengawal sukatan garam, gula, minyak dan sebagainya.
boleh kukus, grill, bakar, rebus :)
7am: Sarapan saya mkn roti wholegrain brsama telur sebiji. air green tea.
10am: Makan epal sebiji.
12pm: Lunch saya mkn nasi kurang segenggam, sayuran, ikan atau ayam bakar seketul.
3pm: Kunyah kekacang. sebab kcg mengandungi lemak baik.. dua baris jari tangan kita pun dah cukup (lebih kurang 10-12 biji)
6pm: Dinner pula brgantung pada rutin saya. kalau hari tu saya bersenam di gym saya akan minum susu bersama oat ATAU makan ayam/ikan brsama sayur.
Seminggu sekali akan ada “cheat day” sebagai ‘reward’ (saya suka manisan, jadi saya akan reward diri saya dengan coklat) tetapi tidaklah makan mengikut nafsu, masih dalam kawalan)

Senaman: Macam-macam!

Saya akan melakukan senaman seperti jogging, swimming, cycling, skipping, walking, tak kisah apa-apa pun setiap hari kecuali hujung minggu kerana waktu itu adalah hari untuk badan saya berehat.
Rutin senaman saya di gym pula ialah gabungan antara kardio dan weight lifting (angkat berat). Saya akui senaman angkat berat amat membantu dalam menurunan berat badan saya dan juga dapat mengelakkan kulit di bahagiaan tertentu menjadi lembik (menggelebeh) setelah penurunan berat badan. (selalunya di alami oleh mereka yang terlampau gemuk seperti saya)
…bila saya lihat kejayaan orang lain kurus tanpa produk kurus, saya rasa yakin yang saya juga mampu lakukan.

Tanpa Produk Kurus

Saya tidak mengambil sebarang produk kurus kerana kurang percaya. Tambahan pula, bila saya lihat kejayaan orang lain (kurus tanpa pengambilan pil atau produk kurus), saya rasa yakin yang saya juga mampu lakukan. Bagi saya, walaupun kita makan pil kurus kita masih perlu menjaga pemakanan dan juga bersenam. Maka saya pilih untuk melabur duit saya pergi ke gym daripada membeli produk/pil kurus.

5 Tip Mudah Untuk Kurus?

Tips ringkas dari segi pemakanan:
  1. Kurangkan atau kalau boleh elakkan gula, garam, minyak, makanan bersodium tinggi, processed food (daging burger,nugget,fried fries dll), fast food (mcd, kfc dll)
  2. Makan sumber-sumber semulajadi. Seperti ayam, ikan, buah-buahan dan sayur-sayuran.
  3. Makan kerap tetapi dalam portion yang sedikit. Kurangkan pengambilan karbo. Make sure nasi kurang segenggam. Lebihkan sayur-sayuran.
  4. kalau rasa nak mengunyah, kekacang adalah sumber lemak yang baik. (cukup sekadar 10 hingga 12 biji)
  5. Perlu tahu pengertian/maksud DIET yang sebenar. Kerana ada sesetengah persepsi beranggapan bahawa diet itu perlu berlapar. TIDAK!
  6. Lupakan terus air bergas/berkarbonat. Banyakkan minum air kosong atau green tea.

Motivasi dan nasihat:

  1. Paling penting, 80% kurus adalah dari penjagaan makanan, 20% senaman akan mmbantu mmpercepatkan proses kurus. Maknanya andai kita bersenam setiap hari pun tapi pemakanan harian tidak dijaga/dikawal sememangnya agak susah sedikit.
  2. Rajinkan diri untuk membaca info-info berkenaan kesihatan dan diet yang betul. Kalau rasa nak mengalah, cepat-cepat baca kisah kejayaan orang yang boleh lakukan. (jika mereka boleh, takkan kita tak boleh kan).
  3. Rajin bertanya. Kalau tak faham, boleh bertanya atau boleh juga membaca di ruangan soal-jawab di website/facebook kevinzahri dan satu lagi website yg bagus iaitu SusuSejat.
  4. Jangan terlalu memaksa badan untuk cepat kurus. Ini akan menyebabkan badan cepat berasa bosan dan stress. Apabila stress, proses penurunan berat akan terganggu.
  5. Kena ingat, kita gemuk bertahun-tahun takkan nak kurus dalam masa seminggu. Sabar.
  6. Untuk kekal bersemangat, banyakkan membaca kisah kejayaan orang yang telah berjaya.
Alhamdulillah syukur. Hari ini saya tidak lagi berada di tahap obes seperti dahulu, namun masih banyak lagi yang perlu saya belajar.Masih banyak lagi yang saya tak tahu tentang dunia Fitness.
Saya suka bersenam dan kalau boleh saya nak mencuba pelbagai jenis sukan yang saya tak boleh buat sebelum ini (kerana faktor obes). Saya bersyukur kerana diberi peluang untuk mengubah gaya hidup saya yang dulu kepada gaya hidup yang lebih aktif dan positif.
Jangan berfikir negatif … “Everybody have their own struggles”
Apa-apapun, tidak bermakna orang yang berbadan ‘besar’ itu tidak sihat. Saya yakin kita semua mahukan kehidupan yang lebih baik.
Jangan berfikir negatif dan hapuskan sikap stereotype terhadap orang lain. “Everybody have their own struggles”. Sedangkan kita pun tidak begitu sempurna. Sama-sama kita saling bantu membantu dan sentiasa bercakap perkara-perkara yang positif.



SUMBER ASAL kevinzahri

‘’Duit Boleh Dicari, Harta Boleh Dibeli, Tapi Sesungguhnya, Ibu Bapa Tiada Ganti’’

Abah & Boy Assalamualaikum & Salam Sejahtera warga IIUMC. Terima kasih admin kerana sudi menyiarkan kisah yang tak seberapa ...