Jumaat, 3 November 2017

6 Tips Untuk Anak Tido Awal..

“Dah pukul 11 malam ni, anak aku ni tak nak tidur lagi ke?”
Alamak! Esok pagi dah lah nak kena bangun pagi sebab nak ke kerja, malam ni pula anak tak mahu tidur sedangkan jam dah menunjukkan pukul 11 malam. Susah betul nak disiplinkan anak-anak untuk tidur awal. Oleh itu, kalau anda sering mengalami situasi anak susah nak tidur awal, apa kata anda cuba amalkan teknik disiplinkan anak-anak supaya mudah tidur awal dari si ibu ini. Mesti berkesan!

siraplimau.com

TIPS ANAK MUDAH TIDUR AWAL

Selalu kawan-kawan aku tanya, apa yang aku buat sampai anak-anak aku confirm akan tido setiap hari jam 7.40-8.30 malam. Dulu, aku pun tak tau tips ni.. masa adam kecik-kecik dulu, selalu sangat dia terjaga malam atau tidur lambat. Endingnya, pagi aku dan laki aku jadi zombie, dia sedap tidur pagi. Kitaorang? Kena kerja kan. So aku banyakla membaca tips-tips dari parents lain kat fb ni.. and aku apply and alhamdulillah membuahkan hasil. Dah berbulan-bulan anak aku disiplin tidur awal. Kitaorang laki bini pun dapat me-time lebih selalu.

www.babycenter.com.my

INILAH CARANYA!

Okay caranya macam ini:

1) MAIN DENGAN ANAK


health.detik.com
Korang balik kerja pukul 5/6 petang tu memang kena spend masa betul-betul dengan anak-anak. Tolak benda lain ketepi, ajak la dorang main kat playground ke, main basikal ke, menari ke, apa-apa aktiviti yang memerlukan tenaga yang banyak. Ini untuk anak yang dah pandai berjalan.

2) MANDIKAN ANAK


www.rd.com
Untuk baby macam Ayra (5months), aku try cara ni dan sangat sangat la berkesan. Sejam sebelum nak tidurkan dia, mandikan dulu dengan air suam, jangan lupa sapu minyak telon. Kena jaga perut baby supaya tak kembong. Then,sila buat dia ketawa. Ketawa, guling, happy-happy (bukan tinggalkan dia main sndri ye, kita kena layan dia). Aktiviti ni heavy untuk baby, bagi dia mcm ‘ahhhh penatnya hari i banyak gelak’.. haha so smpai masa dia akan tidur lena.

3) BAGI MAKAN KENYANG-KENYANG


health.usnews.com
Balik semula untuk anak umur macam Adam (1 y 11 month), bagi dia makan kenyang-kenyang dalam pukul 7 tu.. Ada masa anak tak nak makan kan? Benda ni akan effect masa tidur dia, sama ada dia tak boleh tidur sebab perut lapar atau dia tidur dulu then terbangun tengah malam. Kitaorang selalu dah kena benda ni, so kalau tetiba Adam tak nak makan malam, kitaorang bagi dia pisang. Pisang boleh buat perut dia tahan sampai esok (in between malam tu dia menyusu la)

4) KURANGKAN KELUAR RUMAH


http://www.familyfuncanada.com/
Ibu dan ayah kena berkorban masa malam.. nak start benda ni bukan ‘papp’ boleh je displin. Nak biasakan anak-anak dengan 1 perkara ni makan masa, jadi kalau nak anak-anak tidur awal, malam ibu ayah tak payah la keluar rumah. Jenis macam kitaorang kalau balik rumah parents, ada masa nak dinner luar kitaorang pesan siap-siap kena keluar betul-betul lepas maghrib and balik awal sebab budak-budak tidur awal.  Alhamdulillah mak ayah ktorg memang very understanding bab-bab cucu ni.

5) PASANG BACAAN AL-QURAN KETIKA TIDUR


www.pinterest.com
Oh satu lagi, masa tidur bukak surah Ruqyah (set repeat sampai esok pagi, korang bole beli mini radio yang ada surah banyak-banyak tu) ni boleh lindungi anak-anak korang dari gangguan tengah malam. Paham-paham jela kan, sebab aku pernah terbaca yang jika anak-anak bangun tengah malam tu maksudnya ada “benda halus” kejutkan ajak main/ganggu. Wallahualam.

6) TUTUP LAMPU


http://www.cbc.ca/
Make sure lampu tutup ye. Selagi lampu buka selagi tu dorang susah tidur. Untuk parents yang ada 2-3 anak, try tidurkan yang kecik dulu.. macam aku tidurkan Ayra dulu, then baru Adam. Masa aku tidurkan Ayra tu ayah sambung buat Adam penat, bagi dia lari-lari satu rumah. Ketawa-ketawa macam happy bebenau.
Boleh cuba ye ibu ayah semua. Training disiplin ni sebulan je lepas tu korang merdeka la malam memang korang yang punya. Dorg dah tido korang pegi la layan korea smbil lipat baju ke apa ke.. Anak-anak kitaorang memang dah tune, pukul 8.30 dah kesat-kesat mata tu kira paling lambat dah la unless dia balik rumah tok nenek dan jumpa sepupu-sepupu tu aku memang tak boleh halang. Sebulan sekali kan.

http://www.scarymommy.com/
Bila dah ada anak ni mmg boleh dikatakan hampir seluruh hidup kita tertumpu pada dia. Tu kalau anak sorang, kalau 2,3,4 orang? Tapi, pentingnya kita tahu bahawa untuk suami isteri meluangkan masa bersama-sama berdua tu boleh membahagiakan rumah tangga. Hari-hari boleh dating depan tv kalau korg berjaya tips ni (acah2 tgk movie kat wayang)  Ni tips ikhlas dari pengalaman kami sendri . Tips ni kena kerjasama suami isteri ye.. Anak pun anak korg sama-sama kan? Tapi aku pesan awal, spesis anak yang tidur awal ni dorang akan bangun awal. Pukul 5-6 pagi mata dorang dah segar-bugar. Boleh cuba ! And share jika bermanfaat !
Sumber: Nuraisyah Abu Husin

Sumber Artikel : Oh Bulan

Selasa, 31 Oktober 2017

Dipecat Apple Gara-Gara Anak Dedah Iphone X Di Youtube.


APPLE memecat seorang juruteranya selepas anak perempuan jurutera berkenaan menyiarkan di YouTube, video iPhone X yang dirakamnya ketika mengunjungi tempat kerja bapanya ibu pejabat di Apple
Rabu lalu, Brooke Amelia Peterson menyiarkan video iPhone X itu yang didakwanya dirakam ketika mengunjungi bapanya di Ibu Pejabat Apple di Cupertino,California. Rakaman itu dibuat di Caffe Macs, kafeteria dalam ibu pejabat berkenaan.
Video itu yang kini sudah dipadamnya atas permintaan Apple, menunjukkan bapanya menggunakan iPhone x untuk membayar makan tengah hari mereka secara automatik sebelum membenarkan Brooke menggunakan telefon itu.
Bapanya dilihat menyedari anaknya merakam ketika dia mengaktifkan pusat kawalan dan melihat fungsi telefon berkenaan.


“Ayah ada iPhone X baru. Lihat, besarnya skrin... anda cuma perlu ‘menyapu’ untuk kembali ke paparan utama,” kata Brooke dalam video itu.
Mereka juga bermain dengan animoji, emoji animasi Apple yang menggambarkan ekspressi pengguna dengan bapanya memegang telefon itu untuknya.
Video itu turut menunjukkan butang sisi dan bahagian kelabu di belakang telefon.
iPhone X berharga $999 (RM4,233.26) ditampilkan dengan paparan dari tepi ke tepi, pengenalan muka (Face ID) bagi membuka kunci telefon tanpa perlu cap jari atau butang ‘home’.
Telefon itu yang mula dijual 3 November ini, dengan paparan 5.8 inci dua juta piksel tanpa butang ‘home’.

Namun, Sabtu lalu, Brooke menyiarkan video baru, memohon orang ramai supaya tidak mensasarkan bapanya yang kini kehilangan pekerjaan.
“Benci saya jika anda mahu tapi tolong jangan benci ayah saya kerana dia yang terbaik.
“Bila anda bekerja dengan Apple, sebagus mana pun anda, jika melakukan kesalahan, anda perlu pergi.
“Saya tidak marah dengan Apple, saya tidak akan berhenti membeli produk Apple. Bapa saya mengambil tanggungjawab sepenuhnya bagi kesalahan dilakukannya,” katanya. - Daily Mail

Khamis, 18 Mei 2017

‘’Duit Boleh Dicari, Harta Boleh Dibeli, Tapi Sesungguhnya, Ibu Bapa Tiada Ganti’’

Abah & Boy



Assalamualaikum & Salam Sejahtera warga IIUMC.

Terima kasih admin kerana sudi menyiarkan kisah yang tak seberapa ini. Maaf juga kerana coretan ini agak panjang. Nama saya Cahaya, berusia lewat 20-an, dan mempunyai 7 orang adik beradik. Saya merupakan anak ke-5 dan mempunyai 2 orang lagi adik lelaki berusia awal 20-an. Kami dibesarkan dalam keluarga bahagia yang hidup serba sederhana. Alhamdulillah walaupun tak mewah, tapi makan pakai semua cukup. Abah seorang yang tegas terutamanya dalam pelajaran anak-anak. Abah mahu kami jadi manusia yang berguna & abah tak nak nanti anak-anak salahkan abah jika gagal dalam pelajaran. Mak pula seorang yang lembut, pendengar yang setia, dan isteri yang taat kepada abah.

Tahun berganti tahun, kami 5 beradik yang atas-atas semua dah bekerjaya dan masing-masing sudah berumah tangga. Tinggallah adik lelaki kami 2 beradik yang masih belajar. Seorang sudah setahun tamat Diploma dalam bidang kejuruteraan yang saya namakan ‘’Boy’’ manakala si bongsu yang saya panggil ‘’Dek’’ baru semester 3 sarjana muda kejuruteraan di sebuah IPTA. Adik saya si ‘Boy’ ingin menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi, namun masih belum rezeki. Dah 2 kali permohonannya ke IPTA gagal walaupun resultnya bagus. Kami tahu dia stress kerana 2 kali permohonan itu ditolak. Namun kami percaya semuanya berhikmah & segala perancangan ALLAH itu adalah terbaik. ‘Boy’ ni rajin masak, buat kek & kuih, rajin bercucuk tanam, rajin berbisness, serba serbi rajin tapi bukan lembut ye, abang sado tau. Hehehe Kalau buat kek perghhh sedap sangat nak-nak bila ‘Boy’ buat kek hantu! Boleh naik hantulah bila makan.

Belum sampai setahun ‘Boy’ menganggur, abah sakit. Abah sudah tidak boleh memandu lagi. Jadi ‘Boy’ yang uruskan semuanya terutamanya untuk membawa abah & mak keluar. Untuk pengetahuan pembaca, abah, mak & ‘Boy’ duduk dikampung manakala kami adik beradik yang lain duduk di Kuala Lumpur. Sejak abah sakit, puas kami pujuk supaya abah & mak tinggal bersama kami adik beradik di KL. Tapi abah menolak kerana lebih selesa duduk di kampung. Kami akur dengan kehendak abah. Kami adik beradik lain akan balik ke kampung bila hujung minggu atau bila ada cuti. Jadi segala urusan dikampung ‘Boy’ yang uruskan termasuklah membawa abah ke KL untuk berubat. Jika di KL, abah dan mak akan duduk dirumah kami semua secara bergilir-gilir.

Nak dijadikan cerita, bulan lepas abah sakit & semakin teruk. Kami hantar abah ke hospital & abah ditahan selama hampir 2 minggu. Kami adik beradik bergilir-gilir menjaga abah,kami tak bagi mak jaga abah, cukuplah mak datang masa melawat sahaja kerana taknak mak punya tekanan darah naik. Tetapi untuk shiff malam, dalam jam 11/12 malam ‘Boy’ dan ‘Dek’ yang akan bermalam di hospital untuk jaga abah. Selepas seminggu abah di hospital, ‘Dek’ terpaksa balik semula ke kampus kerana ‘Dek’ dah nak exam.

Semasa saya menjaga abah, abah ada berkata sambil menahan air mata‘’ bagus ‘Boy’, tak pernah tidur masa jaga abah, tak pernah merungut langsung semasa menjaga abah walaupun salin pampers abah 6-7 kali satu malam, tak pernah cakap kasar-kasar, tak pernah mengeluh apa-apa pun, ‘Boy’ anak yang soleh, abah ada anak-anak yang soleh & solehah.
Ya Allah, sedih rasanya bila abah kata begitu. Abah, tak perlu berterima kasih pada kami semua. Kami semua takkan dapat nak balas segala jasa dan budi mak abah dalam melahirkan, membesarkan, menjaga & mendidik kami sampai kami semua berjaya.

Ketahuilah kami semua tak kan biarkan abah sendirian, kami semua ada dibelakang abah,kami tak pernah & takkan jijik uruskan abah. Sepertimana abah & mak jaga kami dengan baik dan penuh kasih sayang waktu kami kecil, begitulah kami akan jaga mak dan abah, In Shaa Allah. Alhamdulillah, sekarang abah dah semakin pulih dan semakin sihat. Doktor kata semangat dari keluarga sangat penting untuk pesakit pulih. Alhamdulillah, syukur pada-MU Ya Allah, tiada kata lain yang mampu di ucapkan tatkala melihat perkembangan positif abah.



Buat adikku, mungkin inilah hikmahnya ‘Boy’ belum berpeluang mengejar cita-cita ‘Boy’. Allah bagi ‘Boy’ peluang untuk kejar saham akhirat dulu, berbakti pada mak abah kita. ‘Boy’ memang anak & adik yang baik, rajin, sangat bertanggungjawab & penyabar. In shaa allah ‘Boy’ akan ada rezeki terbaik buatmu walaupun belum rezeki nak sambung belajar, tapi kakak percaya, ALLAH dah aturkan perjalanan yang terbaik buat ‘Boy’. Terima kasih banyak-banyak ‘Boy’ kerana jadi kaki,tangan,mata & telinga untuk mak abah kita di kampung. Moga Allah mempermudah perjalanan hidupmu & kakak doakan satu masa nanti akan hadir jodoh yang terbaik buat ‘Boy’ dan keluarga kita, In Shaa Allah.

Buat para pembaca sekalian, jika anda masih mempunyai orang tua, hargai & sayangilah mereka, selagi anda berpeluang untuk berbakti pada mereka, berbaktilah. Jangan sampai suatu masa nanti anda menyesal tak rebut peluang menjaga mereka sebaik-baiknya. Seburuk-buruk perangai ibu bapa kita dulu, mereka berdua tetap ibu dan bapa kita. Tanpa mereka, kita takkan lahir ke dunia ini. Rasulullah SAW bersabda: “Keredhaan Allah berada dalam keredhaan orang tua dan kemurkaan Allah berada dalam kemarahan mereka.” (Hadis riwayat at-Tirmizi daripada Abdullah bin Amru bin ‘Ash)

‘’Duit Boleh Dicari, Harta Boleh Dibeli, Tapi Sesungguhnya, Ibu Bapa Tiada Ganti’’

-Cahaya-

Sumber asal IIUM Confessions - BM


Ahad, 14 Mei 2017

Terbukti Berkesan!! Pesakit Pulih dari Stroke dengan Air Rebusan ini…Tolong Bantu Share Ya~

Penyakit Stroke tetap jadi amat menakutkan untuk manusia. Mereka yang telah diserang stroke mesti melakukan rawatan penyembuhan yang sangat lama untuk dapat sembuh kembali.



Suatu pengalaman sembuh dari stroke di dikongsi seorang pemilik account Facebook, Dewi Saraswati Sastrosaksono.


Dia menceritakan bagaimana rakannya sembuh dari stroke yang melumpuhkan tangan kanannya selepas mengambil secara teratur air rebusan dari pokok letup kelambu.
Berikut cebisan pengalaman yang di share secara luas di media sosial Facebook :#
INI KISAH PENGALAMAN BENAR DARI KAWAN NYA#
Saya telah diserang penyakit stroke pada lengan kanan….#
Tanganku tidak berdaya, Tak boleh diangkat, Terlebih mengangkat beban….#
Saya sedih dan menangis kala itu, Pakai pakaian pun tidak mampu, lebih-lebih lagi memakai seluar….
Dan apabila mandi tak mampu memegang sabun, Cuma air shower yang sanggup membasahi badanku…
Allah masih sayang pada saya, Seorang tukang jahit memberi pokok ”LETUP KELAMBU ” kepada saya…#

Saya bersihkan sepenuhnya sampai bersih : Akar, batang, daun buah pokok semuanya…..
Saya merebusnya dengan 4 gelas air, Sesudah sejuk saya minum pagi 1 gelas, siang juga malam hari…..#
Alhamdulillah, sesudah saya minum 2 hari Allah memberi kesembuhan pada saya…..
Saya sehat kembali, Saat ini Jari manisku tengah menaip berkongsi berita, berkongsi bahagia……
Untuk semua rakan FB di mana jua….#
Selamat mencuba!#
Mudah-mudahan berguna untuk anda maupun keluarga anda yang mungkin saja mengalami sakit yang sama. (Facebook/Dewi Saraswati Sastrosaksono)#
Tolong share kepada kawan-kawan lain ya…#
ARTIKEL ASAL ohtrending

Tips Cepat Kuruskan Badan..

DIKONGSI DARIPADA NUR FARIHAN BT IDRIS..

Seperti orang lain (yang mempunyai masalah obesiti) saya juga punya keinginan untuk menurunkan berat badan. Cita-cita untuk kurus sudah lama ada, sejak dibangku sekolah lagi. Namun kalau cuma pasang impian tapi tiada usaha memanglah tak ada hasilnya.


Saya sering berpendapat, mustahil untuk kurus kerana memang sejak kecil saya berbadan bulat. Setiap kali balik kampung saya akan ditegur dan diperli orang tentang saiz badan saya. Perasaan sedih dan marah tu pastilah ada. Tapi apa boleh buat, saya telankan saja. Berat badan saya makin bertambah setiap tahun hingga mencecah ke angka 100kg lebih. Baju dan seluar bukan senang nak cari, kalau ada pun tak banyak pilihan.
Tahun 2009 saya pernah cuba untuk kurus. Ibu bapa saya yang menyuruh saya bersenam kerap. Saya pergi ke gym tanpa ada ilmu langsung tentang bagaimana cara untuk bersenam dan berdiet dengan betul. Bayangkan, siang saya ke gym, malam pula saya makan dengan sangat banyak kononnya lemak dibadan dah disingkir sewaktu berada di gym.
Keputusannya? Memang saya tetap gemuk dan berat badan saya takpun turun. Waktu tu sangat kecewa dan saya rasa usaha saya langsung tak membuahkan hasil (walhal cara saya yang salah).
Awal tahun 2013, sekali lagi hati saya terdetik untuk kurus apabila secara tak sengaja saya terbaca tentang perkongsian kisah kejayaan menurunkan berat badan (di Facebook dan website Kevin Zahri).
Saya sangat teruja dan gembira dengan perkongsian mereka. Kadang tertanya-tanya juga, betul ke apa yang saya baca, seperti tak percaya ada orang yang berjaya turun berkilo-kilo hanya dengan menjaga makan dan bersenam.
Jadi bermula dari situ setiap hari saya memperbanyakkan bahan bacaan tentang cara untuk menurunkan berat badan dan cara untuk menjaga serta memilih pemakanan harian.
Amalan gaya hidup sebelum berubah? Fast food adalah antara tempat kegemaran saya. Pantang ada duit, saya akan laburkan pada makanan. Lebih-lebih lagi waktu di universiti dulu, makan memang salah satu dari hobi saya. Bayangkan setiap hari saya akan makan 2 bungkus nasi lemak berlauk ayam. Air manis tu semestinya perlu dan saya sangat gemar makan coklat. Sayur-sayuran lansung tidak dipandang. 
kebanyakan info yang saya perolehi adalah melalui internet. Seperti di youtube, facebook dan blog-blog kesihatan seperti blog Kevin zahri. Masa tu saya terjumpa info di cekodok.com dan dari sini saya mula belajar mengira kalori seharian saya. Kemudian saya akan rajinkan diri untuk membaca segala soal-jawab tentang “diet sihat” di website & Facebook Kevin Zahri. Melalui pembacaan saya kumpul segala maklumat, saya catit mana yang penting. Jika ada persoalan yang saya tidak faham, saya akan bertanya terus beliau melaui email di laman Facebook.
Dan saya berterima kasih kepada cikgu Kevin kerana mewujudkan ruangan Kisah Kongsi Kejayaan di website beliau yang mana telah banyak menolong saya untuk menjadi lebih kuat dan bersemangat setelah membaca perkongsian dari sahabat-sahabat yang telah berjaya. Oleh sebab itu saya juga berazam ingin sama membantu & berkonsi pengalaman kepada kawan-kawan diluar sana yang ingin menurunkan berat badan.

Menu Diet yang Farihan amalkan?

Seminggu sekali akan ada “cheat day” sebagai ‘reward’
Saya makan sumber-sumber semulajadi seperti ayam, ikan, buah, sayur-sayuran yg dimasak sendiri. saya lebih selesa masak sendiri dirumah berbanding makan diluar kerana kita boleh mengawal sukatan garam, gula, minyak dan sebagainya.
boleh kukus, grill, bakar, rebus :)
7am: Sarapan saya mkn roti wholegrain brsama telur sebiji. air green tea.
10am: Makan epal sebiji.
12pm: Lunch saya mkn nasi kurang segenggam, sayuran, ikan atau ayam bakar seketul.
3pm: Kunyah kekacang. sebab kcg mengandungi lemak baik.. dua baris jari tangan kita pun dah cukup (lebih kurang 10-12 biji)
6pm: Dinner pula brgantung pada rutin saya. kalau hari tu saya bersenam di gym saya akan minum susu bersama oat ATAU makan ayam/ikan brsama sayur.
Seminggu sekali akan ada “cheat day” sebagai ‘reward’ (saya suka manisan, jadi saya akan reward diri saya dengan coklat) tetapi tidaklah makan mengikut nafsu, masih dalam kawalan)

Senaman: Macam-macam!

Saya akan melakukan senaman seperti jogging, swimming, cycling, skipping, walking, tak kisah apa-apa pun setiap hari kecuali hujung minggu kerana waktu itu adalah hari untuk badan saya berehat.
Rutin senaman saya di gym pula ialah gabungan antara kardio dan weight lifting (angkat berat). Saya akui senaman angkat berat amat membantu dalam menurunan berat badan saya dan juga dapat mengelakkan kulit di bahagiaan tertentu menjadi lembik (menggelebeh) setelah penurunan berat badan. (selalunya di alami oleh mereka yang terlampau gemuk seperti saya)
…bila saya lihat kejayaan orang lain kurus tanpa produk kurus, saya rasa yakin yang saya juga mampu lakukan.

Tanpa Produk Kurus

Saya tidak mengambil sebarang produk kurus kerana kurang percaya. Tambahan pula, bila saya lihat kejayaan orang lain (kurus tanpa pengambilan pil atau produk kurus), saya rasa yakin yang saya juga mampu lakukan. Bagi saya, walaupun kita makan pil kurus kita masih perlu menjaga pemakanan dan juga bersenam. Maka saya pilih untuk melabur duit saya pergi ke gym daripada membeli produk/pil kurus.

5 Tip Mudah Untuk Kurus?

Tips ringkas dari segi pemakanan:
  1. Kurangkan atau kalau boleh elakkan gula, garam, minyak, makanan bersodium tinggi, processed food (daging burger,nugget,fried fries dll), fast food (mcd, kfc dll)
  2. Makan sumber-sumber semulajadi. Seperti ayam, ikan, buah-buahan dan sayur-sayuran.
  3. Makan kerap tetapi dalam portion yang sedikit. Kurangkan pengambilan karbo. Make sure nasi kurang segenggam. Lebihkan sayur-sayuran.
  4. kalau rasa nak mengunyah, kekacang adalah sumber lemak yang baik. (cukup sekadar 10 hingga 12 biji)
  5. Perlu tahu pengertian/maksud DIET yang sebenar. Kerana ada sesetengah persepsi beranggapan bahawa diet itu perlu berlapar. TIDAK!
  6. Lupakan terus air bergas/berkarbonat. Banyakkan minum air kosong atau green tea.

Motivasi dan nasihat:

  1. Paling penting, 80% kurus adalah dari penjagaan makanan, 20% senaman akan mmbantu mmpercepatkan proses kurus. Maknanya andai kita bersenam setiap hari pun tapi pemakanan harian tidak dijaga/dikawal sememangnya agak susah sedikit.
  2. Rajinkan diri untuk membaca info-info berkenaan kesihatan dan diet yang betul. Kalau rasa nak mengalah, cepat-cepat baca kisah kejayaan orang yang boleh lakukan. (jika mereka boleh, takkan kita tak boleh kan).
  3. Rajin bertanya. Kalau tak faham, boleh bertanya atau boleh juga membaca di ruangan soal-jawab di website/facebook kevinzahri dan satu lagi website yg bagus iaitu SusuSejat.
  4. Jangan terlalu memaksa badan untuk cepat kurus. Ini akan menyebabkan badan cepat berasa bosan dan stress. Apabila stress, proses penurunan berat akan terganggu.
  5. Kena ingat, kita gemuk bertahun-tahun takkan nak kurus dalam masa seminggu. Sabar.
  6. Untuk kekal bersemangat, banyakkan membaca kisah kejayaan orang yang telah berjaya.
Alhamdulillah syukur. Hari ini saya tidak lagi berada di tahap obes seperti dahulu, namun masih banyak lagi yang perlu saya belajar.Masih banyak lagi yang saya tak tahu tentang dunia Fitness.
Saya suka bersenam dan kalau boleh saya nak mencuba pelbagai jenis sukan yang saya tak boleh buat sebelum ini (kerana faktor obes). Saya bersyukur kerana diberi peluang untuk mengubah gaya hidup saya yang dulu kepada gaya hidup yang lebih aktif dan positif.
Jangan berfikir negatif … “Everybody have their own struggles”
Apa-apapun, tidak bermakna orang yang berbadan ‘besar’ itu tidak sihat. Saya yakin kita semua mahukan kehidupan yang lebih baik.
Jangan berfikir negatif dan hapuskan sikap stereotype terhadap orang lain. “Everybody have their own struggles”. Sedangkan kita pun tidak begitu sempurna. Sama-sama kita saling bantu membantu dan sentiasa bercakap perkara-perkara yang positif.



SUMBER ASAL kevinzahri

Sabtu, 29 April 2017

Ustaz Songsang

Ustaz Songsang

Salam semua. Terbaca pasal kisah Adik Thaqif, memang sedih. Semoga si pelaku mendapat hukuman yang setimpal dan bertaubat. Pasal siapa yang bersalah tu biarlah mahkamah yang menentukan. Cuma apabila mengetahui kisah tersebut, aku teringat kisah silam yg terjadi lebih kurang 20 tahun yg lampau sewaktu aku masih bersekolah rendah dengan seorang ustaz.
Kisah aku ni bukanlah pasal dera, tapi lebih kepada bahayanya golongan agama yang berpewatakan warak tetapi hakikatnya mempunyai perangai syaitan yang tersembunyi. Bagi aku orang2 sebegini lebih bahaya daripada penjenayah yang biasa sebab sekurang-kurangnya kita tidak terpengaruh dengan perwatakan alim dan warak lebih2 lagi dengan status seorang ustaz yang sememangnya dihormati masyarakat.
Aku seorang lelaki. Semasa kejadian aku masih bersekolah rendah. Ada seorang ustaz di sekolah aku. Nama beliau Ustaz Z. Pada masa itu beliau masih bujang, agak muda orangnya. Ustaz Z ni kalau secara luaran beliau nampak seperti ustaz2 biasa. Kadangkala berjubah, percakapan lembut dan memakai celak. Ustaz Z tidak mengajar subjek agama kelas aku tapi entah kenapa beliau agak berminat untuk rapat dengan aku. Mula2 dia mintak no telefon rumah aku. Dia selalu call aku malam2 berborak kosong dan katanya nak jadikan aku ‘adik angkat’. Siap suruh aku panggil dia ‘abang’. Kadang2 dia panggil aku ‘sayang’. Aku masa tu budak2 memanglah takde syak apa2. Siap bagitau mak ayah Ustaz Z ni jadi abang angkat. Mak ayah pulak ok je siap seronok ada ustaz tolong tgk2kan aku kat sekolah.
Kemudian Ustaz Z memang mengambil berat pasal aku secara berlebihan di sekolah. Gaya seorang ‘abang’. Nak dijadikan cerita, ustaz Z memilih aku untuk turut serta di program kem ibadah selama 3 hari 2 malam semasa cuti sekolah. Kem ibadah tu diadakan disebuah sekolah menengah berasrama penuh yang berdekatan.
Tempat tidur kami di kem ibadah tersebut adalah dorm asrama. Katil double decker.
Ustaz Z sebagai salah seorang ustaz yang bertanggungjawab mengawasi peserta kem tersebut juga bermalam disitu. Dia sengaja memilih untuk menjadi ustaz pengawas di dorm yang aku ditempatkan kerana menurutnya senang dia nak ‘menjaga’ aku. Malam pertama kem ibadah tersebut, aku tak boleh tidur. Biasalah masa tu pertama kali aku bermalam berjauhan dengan keluarga. Mata terkebil2 tak dapat nak lelap. Untuk pengetahuan semua, aku tidur di katil bahagian atas double decker.
Tiba2 aku perasan Ustaz Z memanjat katil aku. Aku berpura2 tidur. Dia baring disebelah aku. Aku dah pelik. Dan aku dapat rasa tangan dia merayap di bahagian kaki aku dan kebahagian punggung. Aku terpaksa tepis dan dia terkejut apabila mengetahui aku belum tidur lagi. Dengan muka selamba Ustaz Z turun katil aku dan beredar.
Sebagai seorang kanak2 pada masa itu, aku memang tak faham kelakuan sebegitu. Cuma adalah rasa pelik sikit. Pada malam kedua pula, aku memang agak letih sebab biasalah kem ibadah kami bangun awal untuk qiamulail dan tidur pula lewat. So, malam tu aku letak je kepala terus tidur nyenyak. Bila bangun je esok pagi, aku terkejut Ustaz Z bermalam bersama aku di katil yg sama dengan posisi dia memeluk aku! Bila teringat balik sekarang memang loya tekak aku ni.
Balik dari kem tersebut, aku menceritakan hal tersebut kepada mak aku. Mak aku tak menunjukkan sebarang reaksi akan tetapi tanpa pengetahuan aku, mak aku ceritakan hal tersebut kepada rakan beliau yang juga seorang guru yg mengajar di sekolah aku, Cikgu N. Mungkin Cikgu N kurang percaya dengan cerita mak aku tu so dia pun tak ambil apa2 tindakan. Maklumlah cerita ni berkaitan dengan seorang ustaz. Dihormati pula disegenap sekolah. Memang tak logik langsung kalau difikirkan. So hal tu berlalu macam tu saja.

Ustaz Z pulak selepas dari kem ibadah tersebut aku perasan dah renggang dengan aku dan beliau rapat pula dengan seorang kawan aku yang sebaya. Zaidi nama dia (bukan nama sebenar).
Hampir setahun berlalu. Tiba2 satu hari tu Cikgu N panggil aku. Kami berjumpa di Bilik Kaunseling sekolah. Cikgu N minta aku ceritakan secara detail kisah yang berlaku antara aku dan Ustaz Z semasa di kem ibadah hampir setahun yg lalu. Aku pun cerita jerla. Aku nampak Cikgu N mcm ambil keterangan aku secara bertulis.
Rupa2nya, aku dapat tahu yang Ustaz Z melakukan perkara yang sama dilakukan kepada aku kepada Zaidi tapi dengan perlakuan yang lebih teruk di tandas sekolah. Ayah kepada Zaidi buat laporan kepada pihak sekolah. Aku tak tahu apa berlaku kepada Ustaz Z tapi tak lama lepas tu dia pindah sekolah dan aku tak pernah berjumpa dengan dia lagi.
Tujuan aku bercerita hal ini bukanlah nak cerita yg negatif kepada golongan agama. Majoriti ustaz ustazah adalah baik2 belaka. Cuma kita haruslah sentiasa berhati2 dan tidak terlalu terpengaruh dan taksub dengan orang yang berperwatakan dan berpakaian ala2 alim dan warak ni. Ada segelintir mereka yang kemungkinan lagi teruk daripada kita. Bagi aku keadaan tu lebih bahaya sebab kita lebih susah nak menjangkakan perangai sebenar golongan2 yg nampak alim ni.
Awasi juga dengan siapa anak2 kita rapat dan jangan terlalu percaya kepada org luar yg rapat dengan anak kita walaupun secara luarannya orang tersebut nampak baik dan alim.
Kepada Ustaz Z aku harap beliau telahpun bertaubat nasuha dan kembali ke pangkal jalan. Kisah yg aku alami tu memang meloyakan jika aku teringat sekarang. Semoga anak2 aku dan anak2 kita semua dijauhkan dengan manusia2 seperti ini.
– Zamir Salim

Sumber asal IIUM Confessions - BM

Misteri Cacing Gergasi..

Misteri Cacing gergasi Di Jepun


Dalam dunia ni banyak terdapat spesis binatang dan makhluk2 yang kadang sangat misteri kerana kita jarang kadang langsung tak pernah lihat. Itulah ciptaan tuhan yang maha agung.

Semua makhluk2 aneh ni kadang dikatakan dilihat di dasar laut, darat tak kurang juga yang tertanam jauh kedalam tanah.

Bak kata pepatah ulat dalam tanah pun boleh hidup begitu juga cacing yang menjadi peneman setia kita esok dialam fana aka alam barzah. Wallahualam.

Tetapi apa yang nak diceritakan kali ni bukan sebab cacing dalam lubang kubur tetapi kewujudan cacing gergasi yang menjadi kepercayaan sebahagian rakyat Jepun.

Salah satu hotspot tempat yang menjadi lagenda cacing gergasi ni dikatakan terdapat di Hyogo, di Pulau Honshu, yang mempunyai banyak cerita2 sejarah tentang cacing yang pernah mempunyai ukuran melebihi 1.5 meter hingga 2 meter (5 -6.5 kaki) panjang dan kadang-kadang lebih lagi(wah panjang umpama ular!).

Diceritakan ada tahun 1712, di wilayah Tamba (kini sebahagian daripada wilayah Hyogo) dikatakan pernah terjadi kejadian tanah runtuh yang besar berlaku di sebuah kampung, semasa itu keluarlah 2 ekor cacing tanah gergasi ditemui dalam celah2 runtuhan. Salah satu cacing ini berukuran 1.5 meter (5 kaki) panjang, manakala yang satu lagi adalah lebih besar lagi, anggaran 3 meter (10 kaki) panjang.

Satu lagi kejadian agak moden mengenai cacing ini  dikatakan dijumpai oleh seorang petani dikawasan Mikata-gun, yang terletak di pergunungan Hyogo, pada tahun 1996.
Saiz cacing berukuran 1 meter (3.3 kaki) panjang dan 2 cm (0.8 inci) tebal yang ketika itu petani itu berkata dia tengah menanam pokok dan semasa menggembur tanah itulah cacing itu keluar. Terkejut petani itu kerana inilah kali pertama dia terjumpa cacing sebesar ular itu.

Kawasan-kawasan lain di Pergunungan wilayah Hyogo

Kemunculan cacing gergasi ini juga ada dilaporkan dibeberapa kawasan lain di Jepun. Contohnya di Okayama seorang wanita dikatakan melihat cacing sepanjang 3 meter (10 kaki) panjang semasa bercucuk tanam menanam sayur dikebunnya. Cacing itu keluar kerana dikatakan mengganggu habitatnya disitu.

Seorang lagi petani lain di wilayah yang sama yang ketika itu mencangkul tanah, tercangkul seekor cacing besar hingga terputus dua semasa diladangnya. Cacing itu dianggarkan berukuran 3.5-4 meter (11.5 13 kaki) panjang.

Banyak lagi kemunculan cacing2 yang luar biasa besarnya dilaporkan. Paling kecil pun berukuran antara 60 cm (2 kaki) yang banyak terdapat disekitar Okayama, Pulau Shikoku, di semenanjung Izu , Semenanjung Kii, dan wilayah Nara.

Di wilayah Fukuoka

Ada juga laporan mengenai cacing gergasi diwilayah Fukuoka iaitu berhampiran pulau Kyushu. Pada tahun 1997, seorang lelaki bernama Ou Sato dan rakannya ternampak sesuatu yang ganjil bergerak2 berhampiran tepi sungai yang ketika itu mereka sibuk menjala ikan. Mereka sangka itu ikan tetapi pelik kerana panjang jadi mereka ingat belut atau ular. Semasa menghampirinya mereka terkejut apabila melihat seekor cacing berkulit licin coklat bersaiz 30 cm (1 kaki) panjang dan 20 cm (8 inci) diameter lebar berkilauan kulitnya. "Ianya besar berwarna coklat kulitnya licin coklat seperti "sosej pecah" Tidak ada tulang atau apa. Tetapi cacing itu dikatakan telah mati. Pada mulanya mereka ingin bawa pulang untuk ditunjukkan kepada orang2 kampung namun apabila cacing itu licin, berlendir dan busuk kerana telah menjadi bangkai beberapa hari jadi mereka biarkan saja hanyut disungai tu.

Pernah juga pada tahun 1970, saksi seorang petani di wilayah Kyushu yang ketika itu membajak tanah terkejut apabila melihat cacing besar sebesar tiang lampu keluar dari dalam tanah. Pada mulanya dia ingat benda itu ular namun ianya bukan kerana berkulit licin berjalur seperti cacing. Dia menjerit memanggil dua orang rakannya berhampiran mereka bertiga terkedu melihat cacing yang sangat luar biasa besarnya menguit-nguit dari dalam tanah. Panjangnya kira-kira 1 meter, lebar sebesar tiang lampu jalan raya bewarna coklat gelap, licin berjalur2.

Oleh kerana mereka sangat terperanjat dan terkedu, perlahan-lahan cacing itu bergerak semula masuk semula kedalam tanah. Sejak itu cacing itu tiada lagi kelihatan dikawasan itu.

Malah selepas kejadian gempa bumi dahsyat dibumi Tōhoku pada 11 Mac 2011, dikatakan satu lagi gempa bumi di wilayah Sendai berlaku menyebabkan pergerakan tanah  jadi kelihatan cacing yang besar turut sama keluar dari dalam tanah sejurus selepas gempa bumi itu.
Mereka ingatkan pada mulanya ular yang keluar namun rupanya cacing besar bukan satu malah 10 ekor yang mengemut-mengemut keluar bersaiz antara 2 meter (6.5 kaki) panjang. Cacing itu juga dikatakan mati tidak lama selepas gempa bumi itu.

Bagaimana cacing sebesar ini boleh hidup di Jepun?

Spesies besar  yang paling lama hidup di Jepun dikenali sebagai cacing tanah "Seibold" (Pheretima sieboldi), yang panjang biasanya antara 25 ~ 28 cm (9.8 ~ 11 inci), malah ada juga antara 40 cm (kira-kira 16 inci) panjang atau lebih dilaporkan  hidup dan pernah dijumpai penduduk yang kebanyakkannya adalah petani yang sibuk menggembur tanah yang dikatakan mengganggu cacing2 ni.
Beberapa jenis cacing ini juga dijumpai kawasan wilayah Nara, serta pulau-pulau Ryukyu selatan bersaiz  40 hingga 50 cm (16 ~ 19.6 inci) panjang.

Jadi apa yang misterinya cacing ini? Saiznya yang sangat besar dan sukar dijumpai pada masa sekarang dan ramai antaranya menganggap itu hanya mitos dan fantasi bagi menjadi tarikan dunia luar.

Adakah hanya di Jepun saja cacing gergasi ni ada?

Tidak. Ada juga spesis cacing gergasi terbesar dikenali sebagai cacing tanah gergasi Gippsland (Megascolides australis), yang hanya terdapat di lembah Bass River of South Gippsland di Victoria, Australia.

Cacing ini memang besar hingga boleh membesar bagai johan berukuran 3 meter (10 kaki), dan pernah mencatat pada 4 meter (14 kaki) panjang.

Ya memang ada tetapi kemunculan cacing ni sangat jarang kerana ianya tidak akan keluar melainkan diganggu atau ada terdapat pergerakan tanah sehingga mengganggu habitatnya.

Di negara jirannya juga New Zealand, terdapat satu lagi cacing besar yang dikenali sebagai cacing North Auckland (Spencerilla gigantea), yang berukuran panjangnya sehingga 1.4 meter (4.5 kaki). Cacing ni dikatakan menyeramkan kerana bercahaya dalam gelap.Ala2 cacing "glow in the dark".

"Gippsland Giant" Si Cacing Tanah yang besar


Di Amerika Syarikat juga mempunyai cacing gergasinya sendiri. "The Palouse" (Driloleirus Americanus) adalah jenis cacing tanah yang wujud di barat laut Amerika yang boleh mencapai panjang sehingga 1 meter (1.3 kaki) panjang, mungkin lebih lagi.

The Palouse adalah cacing tanah berwarna putih menarik warnanya namun sekarang dikatakan dah pupus. Last kelihatan adalah pada tahun 1980-an, namun pada tahun 2005, cacing ini dijumpai oleh seorang pelajar di University of Idaho semasa menggali tanah untuk projek sains nya. Ianya kemudian tidak kelihatan lagi selepas itu (dah pupus)

Manakala di Eropah, wujud juga cacing gergasi yang dinamakan sebagai "The Black Forest". Ada juga menyatakan ianya adalah jenis Giant Badish (Lumbricus badensis).

Sardinia, Corsica, Itali, Sicily dan wilayah selatan Perancis adalah habitat kepada cacing tanah besar spesies Hormogaster yang berukuran 75cm (2.5 kaki).

Selain itu spesies yang terbesar juga pernah dilaporkan di Afrika Selatan iaitu cacing gergasi jenis (Microchaetus rappi). Cacing ini biasanya membesar kira-kira 1.8 meter (6 kaki) panjang, tetapi terdapat bukti bahawa ianya boleh membesar lagi lebih dari itu.

Pada tahun 1967, cacing Afrika Selatan pernah ditemui di tepi jalan besar di Bandar William yang berukuran luar biasa 6.7 meter (22 kaki) panjang.  Cacing ini adalah yang terpanjang pernah dilaporkan.

Hmmm..Jadi adakah cacing2 ni sama seperti yang di Jepun?

Selasa, 28 Mac 2017

HAPUSKAN SIHIR DENGAN 5 JENIS BAHAN INI,SANGAT BERKESAN..

HAPUSKAN SIHIR DENGAN 5 JENIS BAHAN INI,SANGAT BERKESAN.....


Ketika mendengar kata Sihir, kira-kira apa yang terlintas dalam benak Anda? Kata sihir pastilah tidak asing lagi ditelinga kita, karena sejak zaman dahulu, sihir begitu dapat dipercaya menjadi alat untuk mecelakakan orang lain.

Bahkan di zaman yang serba canggih seperti sekarang ini,  sihir masih kerap terjadi di kehidupan sekitar kita. Sebagai umat islam yang cerdas, kita memang tidak perlu mempelajari tentang ilmu sihir, akan tetapi kita wajib memahami bagaimana cara menangkal kejahatan ilmu sihir.
Tahukah Anda jika Allah sudah menciptakan beberapa jenis tanaman yang membantu kita dalam menangkal kejahatan ilmu sihir, pellet, teluh, dan beragam kejahatan lainnya. Lalu benarkah tanaman tersebut ampuh sebagai penangkal sihir karena ditakuti oleh Jin dan setan, berikut penjelasannya berikut ini:

KURMA AJWA


Buah ini sangat ditakuti setan dan Jin hal ini sebagaimana Dalam Shahih Al-Bukhari dan Shahih Muslim, diriwayatkan hadits dari Sahabat Sa’ad bin Abi Waqqash, dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, bahwa beliau pernah bersabda:

“Barangsiapa makan tujuh butir kurma Ajwah pada pagi hari, maka pada hari itu ia tidak akan terkena racun maupun sihir” (HR Al-Bukhari no. 5769 dan Muslim no. 2047
Lalu apakah yang membuat Buah kurma Ajwa dapat mengubati ilmu sihir? Al-Hafiz Ibnu Hajar al Asqolani memetik kata-kata imam Al-Khotobi tentang keistimewaan kurma ajwah iaitu:
“Kurma ajwah bermanfaat untuk mencegah racun dan sihir oleh kerana doa keberkahan dari Rasulullah SAW terhadap Kurma madinah bukan karena zat kurma itu sendiri” (Fathul bari syarah al-bukhari oleh Al Hafizh Ibnu Hajar Al-Asqolany X/239)

DAUN BIDARA


Pernakahah anda mendengar tentang daun bidara, atau widara dengan nama latin Ziziphus mauritiana adalah sejenis pohon kecil penghasil buah yang tumbuh di daerah kering atau gurun, bidara bearasal dari kata sidrah yang ertinya pohon bidara.
Dalam hal ini sidrah atau bidara sangat berhubungan dengan perjalanan Isra Mikraj nabi Muhammad saw.  Lalu mengapa daun bidara termasuk makanan yang dapat mengubati ilmu sihir?
Mengenai hal ini Ibnu katsir menafsirkan Surat Albaqoroh ayat 102 yang berkaitan  fitnah syaitan terhadap nabi sulaiman, bahwa beliau menggunakan sihir bukan mukjizat dan meriwayatkan bahwa yang paling bermanfaat untuk menghilangkan pengaruh sihir adalah dengan menggunakan apa yang diturunkan Allah SWT kepada Rasulnya, dan untuk menghilangkan hal itu dengan membaca Al-Muawwidzatain iaitu dua surat pelindung (Al-falaq dan An Naas) serta ayat kursi karana ayat ayat ini dapat mengusir setan.
Lalu bagimana mengubati sihir dengan menggunakan daun bidara tersebut? Imam Al Qurtubi dari wahab yang mengatakan bahwa hendaknya diambil 7 helai daun bidara ditumbuk halus lalu dicampurkan air kemudian dibacakan ayat kursi lalu diminum kepada orang yang terkena sihir 3x teguk dan sisa airnya digunakan untuk mandi insya allah akan hilang efek dari ilmu sihirnya dan diutamakan untuk membaca Al-Falaq, Annas serta ayat kursi karena ayat ayat tersebut dapat mengusr setan (tafsir ibnu katsir jilid 1 terjemahan singkat halaman 171)

MINYAK ZAITUN


Minyak zaitun adalah minyak yang keluar dari tanaman yang barokah, Sebagaimana Nabi bersabda:
“Makanlah minyak zaitun! Sesungguhnya ia diberkahi, berlauklah dengannya dan berminyaklah dengannya! Sesungguhnya ia keluar dari pohon yang diberkahi” (HR. Ahmad dan Tirmidzi, dishaihkan oleh Syaijh Albani dalam silsilah no 379).
Dalam hadits ini menjelaskan bahwa minyak zaitun dapat digunakan untuk menyapu bagian tubuh yang diperlukan pada orang yang terkena sihir.

BULUH KUNING


Tanaman ini sangat tidak seperti buluh-buluh besar pada umumnya, buluh ini memiliki batang pohon yang lebih kecil dan warnanya kuning. Biasanya digunakan untuk pagar dipekarangan rumah.
Buluh ini termasuk tanaman langka, namun berkat rahmat Allah tanaman ini mampu menngkal dan mengusir setan dan santet. Bahkan buluh kuning juga dipercayai mampu mencegah niat jahat seseorang yang hendak mencuri atau merompak.

MAWAR MERAH


Selain menjadi symbol cinta, bunga ini ternyata mampu menjadi salah satu tumbuhan yang mampu menangkal santet dan sihir. Mawar secara khusus dikurniakan Allah memiliki khasiat menangkap energi negatif yang dikirim ke rumah anda. Energi ini kemudian akan disalurkan oleh tanaman menuju tanah.

KAKTUS


Tanaman yang biasa tumbuh di wilayah gurun ini, selain sangat mudah hidup lingkungan dan tak memerlukan penjagaan yang rumit.? Kaktus juga memiliki kemampuan yang serupa dengan mawar. Tumbuhan berduri ini dapat menetralisir serangan sihir dan menarik energi rezeki..
Demikianlah pembahasan mengenai bahan yang dapat digunakan untuk menangkal ilmu sihir. Hal ini semua tergantung kita dalam menyiikapinya dan tetap memohon perlindungan dari Allah agar dijauhkan dari segala mara bahaya. Wallahu A’lam bi sowab.

VIDEO MANGSA SIHIR..

Selasa, 14 Februari 2017

TERKINI.. Ustaz Terkenal Tanahair KANTOI Menyumpah Orang ? !!!

TERKINI.. Ustaz Terkenal Tanahair KANTOI Menyumpah Orang ? !!! | Ustaz tersebut tidak lain tidak bukan ialah Ustaz Ebit Lew (semoga dirahmati Allah senantiasa atas usaha dakwah yang berpanjangan). Baca sampai habis ye tulisan beliau. Dah banyak hari rasa nak sumpah orang. Malam ni saya sumpah semua orang yang hina, kutuk, malukan saya depan ramai orang dalam masa 2 minggu ni. Saya sumpah mereka dan makayah, anak-anak dan keturunan mereka semuanya jadi Daie Allah, alim, hafiz, ulama, orang yang paling bertakwa dan orang yang gembirakan Nabi saw.
1

Dah 2 minggu saya tak tidur malam. Saya drive dalam perjalanan tidur pukul 4 pagi. Pagi terus ada ceramah. Waktu ceramah tepat-tepat jer masa. Saya ceramah dengan sepenuh hati dan menepati masa dan tujuan saya. Saya seperti saya dan tidak akan jadi macam yang sesiapa nak. Hidup saya untuk tuhan saya. Hidup saya untuk Allah.

Malam ni baru saya berbual dengan anak-anak saya. Baru lepas peluk dan cium isteri dan anak-anak. Terlalu rindukan mereka kerana Allah. Air mata tak berhenti kerana terlalu inginkan ramai orang memeluk Islam. Inginkan masjid hidup dengan amal.

2

Jom nangis puas-puas dan kuat-kuat depan Allah kemudian kesat air mata bangun dan terus bangkit berjuang sehingga berjumpa Allah. Berjumpa Nabi saw…KREDIT FACEBOOK USTAZ EBIT LEW.

Isnin, 13 Februari 2017

4 Tahun Kahwin X Dapat Anak. Apa Ustaz Pesan Kat Mekah Buat Suami MENANGIS !!! |

4 Tahun Kahwin X Dapat Anak. Apa Ustaz Pesan Kat Mekah Buat Suami MENANGIS !!! | Assalamualaikum semua pembaca, pertamanya mohon maaf kalau penulisan ni ada terkurang atau terboring sekadar ingin berkongsi cerita sebagai salah satu pasangan yg Allah uji dengan dugaan lambat dapat zuriat. Tak lupa ucapan terima kasih buat pihak iium kerana sudi siarkan cerita sy yg taklah se’sweet drama SuriHati Mr.Pilot gittew..


Sekadar Gambar Hiasan.

Nama sy Munirah. Sy dan suami disatukan kira2 4 tahun yg lalu atas pilihan keluarga. Tak pernah kenal langsung sebelum berkahwin. Awal sebulan dua perkahwinan masih belum ada berita kehamilan, itu perkara biasa. Lambat sebulan dua biasalah kan, mungkin belum puas berkenalan, berbulan madu. Tapi bila mencecah 10 bulan – setahun, kami mula resah lebih2 lagi suami sebab katanya sebelah keluarganya jarang berlaku lambat kehamilan ni lebih dari 7-8bulan. Dan sy pun sejak berkahwin, haid jadi tak menentu padahal sebelum kahwin haid sy sangat teratur. Jadi bermulalah episod kami berikhtiar demi menimang zuriat sendiri.

Disebabkan tahun pertama perkahwinan kami berdua masih belajar di luar negara, jadi tak dapatlah nak ikhtiar cara kampung seperti mengurut dan sebagainya. Kami cuba buat checkup di hospital, utk suami takde masalah. Cuma sy ada masalah cyst di rahim tapi tak teruk. Doktor bagi ubat utk hilangkan cyst tu dan alhamdulillah hilang.

Kemudian pergi klinik lain pula sebab kami pindah ke tempat lain. Bermulalah fasa ttc (try to conceive) pula, doktor tu scan rahim dan katanya telur sy ada masalah tak cukup matang/tak besar macam saiz yg sepatutnya. Dia bekalkan ubat2 dan juga 7-8 injection buat sendiri di rumah dan injection tu sangatlah azab sampai sy menangis2 tekup muka kat bantal mungkin sebab ubat tu pekat atau entahlah. Haha.

Semua rawatan ambil masa lebih kurang 2 bulan juga sampailah doktor sahkan telur dan rahim sy dah kembali ke saiz yg sepatutnya, dan dia juga berpesan, walaupun semuanya dah ok tapi jangan sedih kalau masih belum hamil sebab ini semua dengan izin Allah jua.
Masa tu kami cuba minta doa dari syeikh2 juga, ada yg bagi amalan doa Nabi Zakaria, “Rabbi laa tazarnii fardan wa anta khairul waariseen..” Sebanyak 40x setiap kali sujud solat fardhu selama 40hari kalau tak silap. Kami amalkan juga. Orang kata sy tak hamil sebab gemuk, padahal takdelah gemuk pun cuma berisi sikit lah :p

Tahun pertama memang tahun ujian bagi kami berdua, dua2 takleh dengar orang tanya pasal anak, dengar orang baru dapat anak/hamil. Mesti balik rumah menangis2. Memang hati sensitif tahap cipan. Lagilah dengar pulak kakak ipar sy hamil lepas 2 bulan kahwin. Ape lagi melalak2 kat bilik air sorang2. Tak baik kan, padahal rezeki masing2 Allah dah tetapkan huhu. Korang jangan buat camni tau huhu.

Sampailah masuk tahun kedua perkahwinan, kami dah balik Malaysia. Masih juga belum ada berita atau tanda2 kehamilan. Kami ikhtiar pula cara kampung, berurut, makan jamu, baca kat internet minum air bunga raya yg kelopaknya 5, ayah sy siap gi beli pokok tu tanamkan kat depan rumah hahhaha. Tapi yelah kan nama pun ikhtiar, Allah jualah yg beri.. Masa ni dah lali sikit kalau dengar berita2 kehamilan, bersalin ni walaupun sebak2 sikit la dalam hati tapi masing2 hati dah kuat sikit.
Masuk tahun ketiga, kami dah tak cuba apa2 ubat2an cuma selalu minta orang2 soleh doakan, ataupun kalau ada orang tanya pasal anak, kami akan senyum je dan minta diorang doakan yg terbaik buat kami. Masa ni hati dah kuat, dah semakin percaya dan berserah pd Allah atas apa jua yg Allah takdirkan utk kami suami isteri. Dia jualah yg Maha Tahu apa yg baik buat kita semua.

 Firman Allah s.w.t :
وعسى أن تكرهوا شيئا وهو خير لكم وعسى أن
تحبوا شيئا وهو شر لكم والله يعلم وأنتم لا تعلمون
Kemungkinan kamu membenci sesuatu padahal itulah yg terbaik buatmu, dan kemungkinan kamu menyukai sesuatu padahal itulah yg terburuk buatmu, dan Allah itu Maha mengetahui dan kamu tidaklah mengetahui.
(Surah Albaqarah : Ayat 216)
Penghujung tahun ketiga, kami direzekikan Allah utk menziarahi RumahNya dan Masjid Nabawi. Seronoknya tak terkira sebab ini kali pertama suami menunaikan umrah, dan juga kali pertama kami suami isteri menunaikan umrah bersama2. (Semoga kita semua direzekikan lagi, lagi dan lagi ameen.)

Di sana terjadi juga ujian yg betul2 menguji kesabaran kami suami isteri. Salah seorang ustaz F yg ikut bersama kami dalam jemaah umrah, berbual dgn suami masa balik dari masjid, manakala sy dan isterinya ke kedai2 sebentar shopping gittew. Balik ke hotel, suami macam moody semacam tapi tak cerita lagi. Sampailah esokya lepas subuh, kami berdua jalan pulang dari masjid, suami mula buka mulut. Katanya ustaz F tu cerita dulu pakciknya pun 4-5 tahun kahwin takde anak, so dia kahwin satu lagi so dapat la anak. Jadi dia pun nasihat kat suami sy suruh kahwin satu lagi utk dapat anak cepat. Suami sy jawab juga, “sy redha ini semua kan rezeki dari Allah. Lagipun kamu pun tahu, kalau isteri sy boleh buat anak sendiri, dah lama dia buat anak sendiri. Tapi ni kan Allah yg buat, yg penting kita usaha dan tawakkal pdNya.”

Ust F tu taknak kalah, dia cakap2 lagi tak haram pun kahwin dua dsb (ye kami tahu ustaz) sampailah suami sy malas nak jawab dia diam je tapi dalam hati dah berbuku. Masa hujung2 dia cerita, dia menangis. Tak kisah dah depan orang lalu lalang tengok pun. Dia kata sambil menangis teresak2, “sy doa pd Allah, tunjukkanlah kuasaMu ya Allah pd dia.” Sy pun sebak juga tapi tahan taknak tunjuk depan suami. So sy pujuk dia, lain kali cakap dekat ust F tu, “ustaz dapat jamin ke sy akan dapat anak kalau sy kahwin satu lagi?” Suami diam je sambil tersedu2 tahan nangis. Esoknya masa kami nak tawaf wida’, kami berebut masuk hijir ismail dan luahkan semua yg terbuku dalam hati, tenggelam dalam esakan rintihan yg panjang sampailah polis tepuk suami sebab dia nak lalu so kami pun keluar. Masa tu betul2 berserah pada Allah lepas dah luahkan semua sakit hati pd kata2 orang. Lepas ni orang nak kata apa, katalah kami redha.

Balik dari umrah, sy haid tapi dgn jumlah yg sangat banyak. Tak pernah macam tu jadi. Sy niatkan semoga ni kesembuhan Allah nak bagi utk rahim. Mungkin jugak sebab sy banyak berjalan kat sana so darah jalan dengan sangat lancar takde jem2 hohoho.

Tahun ni masuk tahun keempat perkahwinan kami, kami tak sambut beria sangat macam tahun2 sebelumnya tapi adalah buat sambutan dgn keluarga. Sebab duit pun tak berapa nak ramai masa tu so sambut sekali je dgn keluarga takde sambut berdua honeymoon ke ape huhu. Dan hujung bulan yg sama jugak, birthday suami. Pun tak dapat beli hadiah apa2 sebab memang duit cukup2 makan je. Sedih jugak lah tapi suami pun paham sebab duit dia duit sy jugak. Masa tu haid sy pun dah mula lewat sehari dua hari sampai suami pun perasan, so dia suruh beli pregnancy test, sy kata nantilah. Satu malam tu sy beli jugak test tanpa pengetahuan suami, tapi takdelah berharap sangat macam sebelum2 ni sebab sebelum ni lepas test je mesti esoknya haid. Waaa sedih. Huhu
.
Esoknya sy test lepas subuh, suami keluar jap beli sarapan. Masa test tu, jeng3 keluar 2 line! Alhamdulillah ya Allah nikmatnya tak terkata sampai dalam bilik air meraung2 menangis. Suami balik je rumah, sy suruh dia tutup mata, konon nak bagi hadiah. Dia bukak mata tengok test tu, dia tanya “apa maksud line2 tu ? Hamil ke ?” Sy angguk. Dia peluk sy sambil teresak2 menangis dan memanjatkan kesyukuran yg tak terkira pd Allah dalam sujud syukur. Dan maklumkan pd keluarga terdekat sahaja sebab kata orang, awal2 kehamilan ni elok diamkan dulu sampai 5-6 bulan baru bagitahu kat kenalan dan saudara.

Sekian cerita sy yg terpendam selama 4 tahun kauu. Haa. Doakan sy dan kandungan selamat hingga melahirkan. Semoga dikurniakan zuriat yg soleh solehah yg berbakti kepada ibu bapanya dan agama. Rabbi tammim bikher ya Rabb. Ameen.
Semoga Allah rezekikan juga semua pasangan yg belum dikurniakan zuriat, inshaAllah.
Pesan sy, jangan putus asa dgn rahmat Allah. Sebab setinggi mana pun kita usaha, Allah tetap akan bagi dengan rahmatNya bukan sebab usaha kita sebab usaha kita bukanlah ada apa2 kesan bagi Dia. Tapi sebagai hamba, tetap wajib kita berusaha cuma jangan iktikad Allah akan bagi sebab usaha kita yg itu ini. Wallahua’lam.

Dan amalkan juga istighfar banyak2, sebab dalam alquran pun Allah ada sebut, barangsiapa yg beristighfar Allah akan luaskan hartanya, zuriatnya dan kurniakan baginya nikmat2. Dan di zaman Nabi s.a.w pun ada kisah seorang sahabat mengadu tentang lambat dapat anak kpd Nabi, dan Nabi berpesan dgn perbanyakkan istighfar. Wallahua’lam.

Sekian perkongsian ikhlas dari sy, Munirah – Seorang : Isteri. Anak. Adik. Kakak. Ibu. Sahabat via IIUM.

sumber sayaluvislam

Ustaz Songsang

Ustaz Songsang Salam semua. Terbaca pasal kisah Adik Thaqif, memang sedih. Semoga si pelaku mendapat hukuman yang setimpal dan bertau...