Khamis, 18 Mei 2017

‘’Duit Boleh Dicari, Harta Boleh Dibeli, Tapi Sesungguhnya, Ibu Bapa Tiada Ganti’’

Abah & Boy



Assalamualaikum & Salam Sejahtera warga IIUMC.

Terima kasih admin kerana sudi menyiarkan kisah yang tak seberapa ini. Maaf juga kerana coretan ini agak panjang. Nama saya Cahaya, berusia lewat 20-an, dan mempunyai 7 orang adik beradik. Saya merupakan anak ke-5 dan mempunyai 2 orang lagi adik lelaki berusia awal 20-an. Kami dibesarkan dalam keluarga bahagia yang hidup serba sederhana. Alhamdulillah walaupun tak mewah, tapi makan pakai semua cukup. Abah seorang yang tegas terutamanya dalam pelajaran anak-anak. Abah mahu kami jadi manusia yang berguna & abah tak nak nanti anak-anak salahkan abah jika gagal dalam pelajaran. Mak pula seorang yang lembut, pendengar yang setia, dan isteri yang taat kepada abah.

Tahun berganti tahun, kami 5 beradik yang atas-atas semua dah bekerjaya dan masing-masing sudah berumah tangga. Tinggallah adik lelaki kami 2 beradik yang masih belajar. Seorang sudah setahun tamat Diploma dalam bidang kejuruteraan yang saya namakan ‘’Boy’’ manakala si bongsu yang saya panggil ‘’Dek’’ baru semester 3 sarjana muda kejuruteraan di sebuah IPTA. Adik saya si ‘Boy’ ingin menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi, namun masih belum rezeki. Dah 2 kali permohonannya ke IPTA gagal walaupun resultnya bagus. Kami tahu dia stress kerana 2 kali permohonan itu ditolak. Namun kami percaya semuanya berhikmah & segala perancangan ALLAH itu adalah terbaik. ‘Boy’ ni rajin masak, buat kek & kuih, rajin bercucuk tanam, rajin berbisness, serba serbi rajin tapi bukan lembut ye, abang sado tau. Hehehe Kalau buat kek perghhh sedap sangat nak-nak bila ‘Boy’ buat kek hantu! Boleh naik hantulah bila makan.

Belum sampai setahun ‘Boy’ menganggur, abah sakit. Abah sudah tidak boleh memandu lagi. Jadi ‘Boy’ yang uruskan semuanya terutamanya untuk membawa abah & mak keluar. Untuk pengetahuan pembaca, abah, mak & ‘Boy’ duduk dikampung manakala kami adik beradik yang lain duduk di Kuala Lumpur. Sejak abah sakit, puas kami pujuk supaya abah & mak tinggal bersama kami adik beradik di KL. Tapi abah menolak kerana lebih selesa duduk di kampung. Kami akur dengan kehendak abah. Kami adik beradik lain akan balik ke kampung bila hujung minggu atau bila ada cuti. Jadi segala urusan dikampung ‘Boy’ yang uruskan termasuklah membawa abah ke KL untuk berubat. Jika di KL, abah dan mak akan duduk dirumah kami semua secara bergilir-gilir.

Nak dijadikan cerita, bulan lepas abah sakit & semakin teruk. Kami hantar abah ke hospital & abah ditahan selama hampir 2 minggu. Kami adik beradik bergilir-gilir menjaga abah,kami tak bagi mak jaga abah, cukuplah mak datang masa melawat sahaja kerana taknak mak punya tekanan darah naik. Tetapi untuk shiff malam, dalam jam 11/12 malam ‘Boy’ dan ‘Dek’ yang akan bermalam di hospital untuk jaga abah. Selepas seminggu abah di hospital, ‘Dek’ terpaksa balik semula ke kampus kerana ‘Dek’ dah nak exam.

Semasa saya menjaga abah, abah ada berkata sambil menahan air mata‘’ bagus ‘Boy’, tak pernah tidur masa jaga abah, tak pernah merungut langsung semasa menjaga abah walaupun salin pampers abah 6-7 kali satu malam, tak pernah cakap kasar-kasar, tak pernah mengeluh apa-apa pun, ‘Boy’ anak yang soleh, abah ada anak-anak yang soleh & solehah.
Ya Allah, sedih rasanya bila abah kata begitu. Abah, tak perlu berterima kasih pada kami semua. Kami semua takkan dapat nak balas segala jasa dan budi mak abah dalam melahirkan, membesarkan, menjaga & mendidik kami sampai kami semua berjaya.

Ketahuilah kami semua tak kan biarkan abah sendirian, kami semua ada dibelakang abah,kami tak pernah & takkan jijik uruskan abah. Sepertimana abah & mak jaga kami dengan baik dan penuh kasih sayang waktu kami kecil, begitulah kami akan jaga mak dan abah, In Shaa Allah. Alhamdulillah, sekarang abah dah semakin pulih dan semakin sihat. Doktor kata semangat dari keluarga sangat penting untuk pesakit pulih. Alhamdulillah, syukur pada-MU Ya Allah, tiada kata lain yang mampu di ucapkan tatkala melihat perkembangan positif abah.



Buat adikku, mungkin inilah hikmahnya ‘Boy’ belum berpeluang mengejar cita-cita ‘Boy’. Allah bagi ‘Boy’ peluang untuk kejar saham akhirat dulu, berbakti pada mak abah kita. ‘Boy’ memang anak & adik yang baik, rajin, sangat bertanggungjawab & penyabar. In shaa allah ‘Boy’ akan ada rezeki terbaik buatmu walaupun belum rezeki nak sambung belajar, tapi kakak percaya, ALLAH dah aturkan perjalanan yang terbaik buat ‘Boy’. Terima kasih banyak-banyak ‘Boy’ kerana jadi kaki,tangan,mata & telinga untuk mak abah kita di kampung. Moga Allah mempermudah perjalanan hidupmu & kakak doakan satu masa nanti akan hadir jodoh yang terbaik buat ‘Boy’ dan keluarga kita, In Shaa Allah.

Buat para pembaca sekalian, jika anda masih mempunyai orang tua, hargai & sayangilah mereka, selagi anda berpeluang untuk berbakti pada mereka, berbaktilah. Jangan sampai suatu masa nanti anda menyesal tak rebut peluang menjaga mereka sebaik-baiknya. Seburuk-buruk perangai ibu bapa kita dulu, mereka berdua tetap ibu dan bapa kita. Tanpa mereka, kita takkan lahir ke dunia ini. Rasulullah SAW bersabda: “Keredhaan Allah berada dalam keredhaan orang tua dan kemurkaan Allah berada dalam kemarahan mereka.” (Hadis riwayat at-Tirmizi daripada Abdullah bin Amru bin ‘Ash)

‘’Duit Boleh Dicari, Harta Boleh Dibeli, Tapi Sesungguhnya, Ibu Bapa Tiada Ganti’’

-Cahaya-

Sumber asal IIUM Confessions - BM


Ahad, 14 Mei 2017

Terbukti Berkesan!! Pesakit Pulih dari Stroke dengan Air Rebusan ini…Tolong Bantu Share Ya~

Penyakit Stroke tetap jadi amat menakutkan untuk manusia. Mereka yang telah diserang stroke mesti melakukan rawatan penyembuhan yang sangat lama untuk dapat sembuh kembali.



Suatu pengalaman sembuh dari stroke di dikongsi seorang pemilik account Facebook, Dewi Saraswati Sastrosaksono.


Dia menceritakan bagaimana rakannya sembuh dari stroke yang melumpuhkan tangan kanannya selepas mengambil secara teratur air rebusan dari pokok letup kelambu.
Berikut cebisan pengalaman yang di share secara luas di media sosial Facebook :#
INI KISAH PENGALAMAN BENAR DARI KAWAN NYA#
Saya telah diserang penyakit stroke pada lengan kanan….#
Tanganku tidak berdaya, Tak boleh diangkat, Terlebih mengangkat beban….#
Saya sedih dan menangis kala itu, Pakai pakaian pun tidak mampu, lebih-lebih lagi memakai seluar….
Dan apabila mandi tak mampu memegang sabun, Cuma air shower yang sanggup membasahi badanku…
Allah masih sayang pada saya, Seorang tukang jahit memberi pokok ”LETUP KELAMBU ” kepada saya…#

Saya bersihkan sepenuhnya sampai bersih : Akar, batang, daun buah pokok semuanya…..
Saya merebusnya dengan 4 gelas air, Sesudah sejuk saya minum pagi 1 gelas, siang juga malam hari…..#
Alhamdulillah, sesudah saya minum 2 hari Allah memberi kesembuhan pada saya…..
Saya sehat kembali, Saat ini Jari manisku tengah menaip berkongsi berita, berkongsi bahagia……
Untuk semua rakan FB di mana jua….#
Selamat mencuba!#
Mudah-mudahan berguna untuk anda maupun keluarga anda yang mungkin saja mengalami sakit yang sama. (Facebook/Dewi Saraswati Sastrosaksono)#
Tolong share kepada kawan-kawan lain ya…#
ARTIKEL ASAL ohtrending

Tips Cepat Kuruskan Badan..

DIKONGSI DARIPADA NUR FARIHAN BT IDRIS..

Seperti orang lain (yang mempunyai masalah obesiti) saya juga punya keinginan untuk menurunkan berat badan. Cita-cita untuk kurus sudah lama ada, sejak dibangku sekolah lagi. Namun kalau cuma pasang impian tapi tiada usaha memanglah tak ada hasilnya.


Saya sering berpendapat, mustahil untuk kurus kerana memang sejak kecil saya berbadan bulat. Setiap kali balik kampung saya akan ditegur dan diperli orang tentang saiz badan saya. Perasaan sedih dan marah tu pastilah ada. Tapi apa boleh buat, saya telankan saja. Berat badan saya makin bertambah setiap tahun hingga mencecah ke angka 100kg lebih. Baju dan seluar bukan senang nak cari, kalau ada pun tak banyak pilihan.
Tahun 2009 saya pernah cuba untuk kurus. Ibu bapa saya yang menyuruh saya bersenam kerap. Saya pergi ke gym tanpa ada ilmu langsung tentang bagaimana cara untuk bersenam dan berdiet dengan betul. Bayangkan, siang saya ke gym, malam pula saya makan dengan sangat banyak kononnya lemak dibadan dah disingkir sewaktu berada di gym.
Keputusannya? Memang saya tetap gemuk dan berat badan saya takpun turun. Waktu tu sangat kecewa dan saya rasa usaha saya langsung tak membuahkan hasil (walhal cara saya yang salah).
Awal tahun 2013, sekali lagi hati saya terdetik untuk kurus apabila secara tak sengaja saya terbaca tentang perkongsian kisah kejayaan menurunkan berat badan (di Facebook dan website Kevin Zahri).
Saya sangat teruja dan gembira dengan perkongsian mereka. Kadang tertanya-tanya juga, betul ke apa yang saya baca, seperti tak percaya ada orang yang berjaya turun berkilo-kilo hanya dengan menjaga makan dan bersenam.
Jadi bermula dari situ setiap hari saya memperbanyakkan bahan bacaan tentang cara untuk menurunkan berat badan dan cara untuk menjaga serta memilih pemakanan harian.
Amalan gaya hidup sebelum berubah? Fast food adalah antara tempat kegemaran saya. Pantang ada duit, saya akan laburkan pada makanan. Lebih-lebih lagi waktu di universiti dulu, makan memang salah satu dari hobi saya. Bayangkan setiap hari saya akan makan 2 bungkus nasi lemak berlauk ayam. Air manis tu semestinya perlu dan saya sangat gemar makan coklat. Sayur-sayuran lansung tidak dipandang. 
kebanyakan info yang saya perolehi adalah melalui internet. Seperti di youtube, facebook dan blog-blog kesihatan seperti blog Kevin zahri. Masa tu saya terjumpa info di cekodok.com dan dari sini saya mula belajar mengira kalori seharian saya. Kemudian saya akan rajinkan diri untuk membaca segala soal-jawab tentang “diet sihat” di website & Facebook Kevin Zahri. Melalui pembacaan saya kumpul segala maklumat, saya catit mana yang penting. Jika ada persoalan yang saya tidak faham, saya akan bertanya terus beliau melaui email di laman Facebook.
Dan saya berterima kasih kepada cikgu Kevin kerana mewujudkan ruangan Kisah Kongsi Kejayaan di website beliau yang mana telah banyak menolong saya untuk menjadi lebih kuat dan bersemangat setelah membaca perkongsian dari sahabat-sahabat yang telah berjaya. Oleh sebab itu saya juga berazam ingin sama membantu & berkonsi pengalaman kepada kawan-kawan diluar sana yang ingin menurunkan berat badan.

Menu Diet yang Farihan amalkan?

Seminggu sekali akan ada “cheat day” sebagai ‘reward’
Saya makan sumber-sumber semulajadi seperti ayam, ikan, buah, sayur-sayuran yg dimasak sendiri. saya lebih selesa masak sendiri dirumah berbanding makan diluar kerana kita boleh mengawal sukatan garam, gula, minyak dan sebagainya.
boleh kukus, grill, bakar, rebus :)
7am: Sarapan saya mkn roti wholegrain brsama telur sebiji. air green tea.
10am: Makan epal sebiji.
12pm: Lunch saya mkn nasi kurang segenggam, sayuran, ikan atau ayam bakar seketul.
3pm: Kunyah kekacang. sebab kcg mengandungi lemak baik.. dua baris jari tangan kita pun dah cukup (lebih kurang 10-12 biji)
6pm: Dinner pula brgantung pada rutin saya. kalau hari tu saya bersenam di gym saya akan minum susu bersama oat ATAU makan ayam/ikan brsama sayur.
Seminggu sekali akan ada “cheat day” sebagai ‘reward’ (saya suka manisan, jadi saya akan reward diri saya dengan coklat) tetapi tidaklah makan mengikut nafsu, masih dalam kawalan)

Senaman: Macam-macam!

Saya akan melakukan senaman seperti jogging, swimming, cycling, skipping, walking, tak kisah apa-apa pun setiap hari kecuali hujung minggu kerana waktu itu adalah hari untuk badan saya berehat.
Rutin senaman saya di gym pula ialah gabungan antara kardio dan weight lifting (angkat berat). Saya akui senaman angkat berat amat membantu dalam menurunan berat badan saya dan juga dapat mengelakkan kulit di bahagiaan tertentu menjadi lembik (menggelebeh) setelah penurunan berat badan. (selalunya di alami oleh mereka yang terlampau gemuk seperti saya)
…bila saya lihat kejayaan orang lain kurus tanpa produk kurus, saya rasa yakin yang saya juga mampu lakukan.

Tanpa Produk Kurus

Saya tidak mengambil sebarang produk kurus kerana kurang percaya. Tambahan pula, bila saya lihat kejayaan orang lain (kurus tanpa pengambilan pil atau produk kurus), saya rasa yakin yang saya juga mampu lakukan. Bagi saya, walaupun kita makan pil kurus kita masih perlu menjaga pemakanan dan juga bersenam. Maka saya pilih untuk melabur duit saya pergi ke gym daripada membeli produk/pil kurus.

5 Tip Mudah Untuk Kurus?

Tips ringkas dari segi pemakanan:
  1. Kurangkan atau kalau boleh elakkan gula, garam, minyak, makanan bersodium tinggi, processed food (daging burger,nugget,fried fries dll), fast food (mcd, kfc dll)
  2. Makan sumber-sumber semulajadi. Seperti ayam, ikan, buah-buahan dan sayur-sayuran.
  3. Makan kerap tetapi dalam portion yang sedikit. Kurangkan pengambilan karbo. Make sure nasi kurang segenggam. Lebihkan sayur-sayuran.
  4. kalau rasa nak mengunyah, kekacang adalah sumber lemak yang baik. (cukup sekadar 10 hingga 12 biji)
  5. Perlu tahu pengertian/maksud DIET yang sebenar. Kerana ada sesetengah persepsi beranggapan bahawa diet itu perlu berlapar. TIDAK!
  6. Lupakan terus air bergas/berkarbonat. Banyakkan minum air kosong atau green tea.

Motivasi dan nasihat:

  1. Paling penting, 80% kurus adalah dari penjagaan makanan, 20% senaman akan mmbantu mmpercepatkan proses kurus. Maknanya andai kita bersenam setiap hari pun tapi pemakanan harian tidak dijaga/dikawal sememangnya agak susah sedikit.
  2. Rajinkan diri untuk membaca info-info berkenaan kesihatan dan diet yang betul. Kalau rasa nak mengalah, cepat-cepat baca kisah kejayaan orang yang boleh lakukan. (jika mereka boleh, takkan kita tak boleh kan).
  3. Rajin bertanya. Kalau tak faham, boleh bertanya atau boleh juga membaca di ruangan soal-jawab di website/facebook kevinzahri dan satu lagi website yg bagus iaitu SusuSejat.
  4. Jangan terlalu memaksa badan untuk cepat kurus. Ini akan menyebabkan badan cepat berasa bosan dan stress. Apabila stress, proses penurunan berat akan terganggu.
  5. Kena ingat, kita gemuk bertahun-tahun takkan nak kurus dalam masa seminggu. Sabar.
  6. Untuk kekal bersemangat, banyakkan membaca kisah kejayaan orang yang telah berjaya.
Alhamdulillah syukur. Hari ini saya tidak lagi berada di tahap obes seperti dahulu, namun masih banyak lagi yang perlu saya belajar.Masih banyak lagi yang saya tak tahu tentang dunia Fitness.
Saya suka bersenam dan kalau boleh saya nak mencuba pelbagai jenis sukan yang saya tak boleh buat sebelum ini (kerana faktor obes). Saya bersyukur kerana diberi peluang untuk mengubah gaya hidup saya yang dulu kepada gaya hidup yang lebih aktif dan positif.
Jangan berfikir negatif … “Everybody have their own struggles”
Apa-apapun, tidak bermakna orang yang berbadan ‘besar’ itu tidak sihat. Saya yakin kita semua mahukan kehidupan yang lebih baik.
Jangan berfikir negatif dan hapuskan sikap stereotype terhadap orang lain. “Everybody have their own struggles”. Sedangkan kita pun tidak begitu sempurna. Sama-sama kita saling bantu membantu dan sentiasa bercakap perkara-perkara yang positif.



SUMBER ASAL kevinzahri

Sabtu, 29 April 2017

Ustaz Songsang

Ustaz Songsang

Salam semua. Terbaca pasal kisah Adik Thaqif, memang sedih. Semoga si pelaku mendapat hukuman yang setimpal dan bertaubat. Pasal siapa yang bersalah tu biarlah mahkamah yang menentukan. Cuma apabila mengetahui kisah tersebut, aku teringat kisah silam yg terjadi lebih kurang 20 tahun yg lampau sewaktu aku masih bersekolah rendah dengan seorang ustaz.
Kisah aku ni bukanlah pasal dera, tapi lebih kepada bahayanya golongan agama yang berpewatakan warak tetapi hakikatnya mempunyai perangai syaitan yang tersembunyi. Bagi aku orang2 sebegini lebih bahaya daripada penjenayah yang biasa sebab sekurang-kurangnya kita tidak terpengaruh dengan perwatakan alim dan warak lebih2 lagi dengan status seorang ustaz yang sememangnya dihormati masyarakat.
Aku seorang lelaki. Semasa kejadian aku masih bersekolah rendah. Ada seorang ustaz di sekolah aku. Nama beliau Ustaz Z. Pada masa itu beliau masih bujang, agak muda orangnya. Ustaz Z ni kalau secara luaran beliau nampak seperti ustaz2 biasa. Kadangkala berjubah, percakapan lembut dan memakai celak. Ustaz Z tidak mengajar subjek agama kelas aku tapi entah kenapa beliau agak berminat untuk rapat dengan aku. Mula2 dia mintak no telefon rumah aku. Dia selalu call aku malam2 berborak kosong dan katanya nak jadikan aku ‘adik angkat’. Siap suruh aku panggil dia ‘abang’. Kadang2 dia panggil aku ‘sayang’. Aku masa tu budak2 memanglah takde syak apa2. Siap bagitau mak ayah Ustaz Z ni jadi abang angkat. Mak ayah pulak ok je siap seronok ada ustaz tolong tgk2kan aku kat sekolah.
Kemudian Ustaz Z memang mengambil berat pasal aku secara berlebihan di sekolah. Gaya seorang ‘abang’. Nak dijadikan cerita, ustaz Z memilih aku untuk turut serta di program kem ibadah selama 3 hari 2 malam semasa cuti sekolah. Kem ibadah tu diadakan disebuah sekolah menengah berasrama penuh yang berdekatan.
Tempat tidur kami di kem ibadah tersebut adalah dorm asrama. Katil double decker.
Ustaz Z sebagai salah seorang ustaz yang bertanggungjawab mengawasi peserta kem tersebut juga bermalam disitu. Dia sengaja memilih untuk menjadi ustaz pengawas di dorm yang aku ditempatkan kerana menurutnya senang dia nak ‘menjaga’ aku. Malam pertama kem ibadah tersebut, aku tak boleh tidur. Biasalah masa tu pertama kali aku bermalam berjauhan dengan keluarga. Mata terkebil2 tak dapat nak lelap. Untuk pengetahuan semua, aku tidur di katil bahagian atas double decker.
Tiba2 aku perasan Ustaz Z memanjat katil aku. Aku berpura2 tidur. Dia baring disebelah aku. Aku dah pelik. Dan aku dapat rasa tangan dia merayap di bahagian kaki aku dan kebahagian punggung. Aku terpaksa tepis dan dia terkejut apabila mengetahui aku belum tidur lagi. Dengan muka selamba Ustaz Z turun katil aku dan beredar.
Sebagai seorang kanak2 pada masa itu, aku memang tak faham kelakuan sebegitu. Cuma adalah rasa pelik sikit. Pada malam kedua pula, aku memang agak letih sebab biasalah kem ibadah kami bangun awal untuk qiamulail dan tidur pula lewat. So, malam tu aku letak je kepala terus tidur nyenyak. Bila bangun je esok pagi, aku terkejut Ustaz Z bermalam bersama aku di katil yg sama dengan posisi dia memeluk aku! Bila teringat balik sekarang memang loya tekak aku ni.
Balik dari kem tersebut, aku menceritakan hal tersebut kepada mak aku. Mak aku tak menunjukkan sebarang reaksi akan tetapi tanpa pengetahuan aku, mak aku ceritakan hal tersebut kepada rakan beliau yang juga seorang guru yg mengajar di sekolah aku, Cikgu N. Mungkin Cikgu N kurang percaya dengan cerita mak aku tu so dia pun tak ambil apa2 tindakan. Maklumlah cerita ni berkaitan dengan seorang ustaz. Dihormati pula disegenap sekolah. Memang tak logik langsung kalau difikirkan. So hal tu berlalu macam tu saja.

Ustaz Z pulak selepas dari kem ibadah tersebut aku perasan dah renggang dengan aku dan beliau rapat pula dengan seorang kawan aku yang sebaya. Zaidi nama dia (bukan nama sebenar).
Hampir setahun berlalu. Tiba2 satu hari tu Cikgu N panggil aku. Kami berjumpa di Bilik Kaunseling sekolah. Cikgu N minta aku ceritakan secara detail kisah yang berlaku antara aku dan Ustaz Z semasa di kem ibadah hampir setahun yg lalu. Aku pun cerita jerla. Aku nampak Cikgu N mcm ambil keterangan aku secara bertulis.
Rupa2nya, aku dapat tahu yang Ustaz Z melakukan perkara yang sama dilakukan kepada aku kepada Zaidi tapi dengan perlakuan yang lebih teruk di tandas sekolah. Ayah kepada Zaidi buat laporan kepada pihak sekolah. Aku tak tahu apa berlaku kepada Ustaz Z tapi tak lama lepas tu dia pindah sekolah dan aku tak pernah berjumpa dengan dia lagi.
Tujuan aku bercerita hal ini bukanlah nak cerita yg negatif kepada golongan agama. Majoriti ustaz ustazah adalah baik2 belaka. Cuma kita haruslah sentiasa berhati2 dan tidak terlalu terpengaruh dan taksub dengan orang yang berperwatakan dan berpakaian ala2 alim dan warak ni. Ada segelintir mereka yang kemungkinan lagi teruk daripada kita. Bagi aku keadaan tu lebih bahaya sebab kita lebih susah nak menjangkakan perangai sebenar golongan2 yg nampak alim ni.
Awasi juga dengan siapa anak2 kita rapat dan jangan terlalu percaya kepada org luar yg rapat dengan anak kita walaupun secara luarannya orang tersebut nampak baik dan alim.
Kepada Ustaz Z aku harap beliau telahpun bertaubat nasuha dan kembali ke pangkal jalan. Kisah yg aku alami tu memang meloyakan jika aku teringat sekarang. Semoga anak2 aku dan anak2 kita semua dijauhkan dengan manusia2 seperti ini.
– Zamir Salim

Sumber asal IIUM Confessions - BM

Misteri Cacing Gergasi..

Misteri Cacing gergasi Di Jepun


Dalam dunia ni banyak terdapat spesis binatang dan makhluk2 yang kadang sangat misteri kerana kita jarang kadang langsung tak pernah lihat. Itulah ciptaan tuhan yang maha agung.

Semua makhluk2 aneh ni kadang dikatakan dilihat di dasar laut, darat tak kurang juga yang tertanam jauh kedalam tanah.

Bak kata pepatah ulat dalam tanah pun boleh hidup begitu juga cacing yang menjadi peneman setia kita esok dialam fana aka alam barzah. Wallahualam.

Tetapi apa yang nak diceritakan kali ni bukan sebab cacing dalam lubang kubur tetapi kewujudan cacing gergasi yang menjadi kepercayaan sebahagian rakyat Jepun.

Salah satu hotspot tempat yang menjadi lagenda cacing gergasi ni dikatakan terdapat di Hyogo, di Pulau Honshu, yang mempunyai banyak cerita2 sejarah tentang cacing yang pernah mempunyai ukuran melebihi 1.5 meter hingga 2 meter (5 -6.5 kaki) panjang dan kadang-kadang lebih lagi(wah panjang umpama ular!).

Diceritakan ada tahun 1712, di wilayah Tamba (kini sebahagian daripada wilayah Hyogo) dikatakan pernah terjadi kejadian tanah runtuh yang besar berlaku di sebuah kampung, semasa itu keluarlah 2 ekor cacing tanah gergasi ditemui dalam celah2 runtuhan. Salah satu cacing ini berukuran 1.5 meter (5 kaki) panjang, manakala yang satu lagi adalah lebih besar lagi, anggaran 3 meter (10 kaki) panjang.

Satu lagi kejadian agak moden mengenai cacing ini  dikatakan dijumpai oleh seorang petani dikawasan Mikata-gun, yang terletak di pergunungan Hyogo, pada tahun 1996.
Saiz cacing berukuran 1 meter (3.3 kaki) panjang dan 2 cm (0.8 inci) tebal yang ketika itu petani itu berkata dia tengah menanam pokok dan semasa menggembur tanah itulah cacing itu keluar. Terkejut petani itu kerana inilah kali pertama dia terjumpa cacing sebesar ular itu.

Kawasan-kawasan lain di Pergunungan wilayah Hyogo

Kemunculan cacing gergasi ini juga ada dilaporkan dibeberapa kawasan lain di Jepun. Contohnya di Okayama seorang wanita dikatakan melihat cacing sepanjang 3 meter (10 kaki) panjang semasa bercucuk tanam menanam sayur dikebunnya. Cacing itu keluar kerana dikatakan mengganggu habitatnya disitu.

Seorang lagi petani lain di wilayah yang sama yang ketika itu mencangkul tanah, tercangkul seekor cacing besar hingga terputus dua semasa diladangnya. Cacing itu dianggarkan berukuran 3.5-4 meter (11.5 13 kaki) panjang.

Banyak lagi kemunculan cacing2 yang luar biasa besarnya dilaporkan. Paling kecil pun berukuran antara 60 cm (2 kaki) yang banyak terdapat disekitar Okayama, Pulau Shikoku, di semenanjung Izu , Semenanjung Kii, dan wilayah Nara.

Di wilayah Fukuoka

Ada juga laporan mengenai cacing gergasi diwilayah Fukuoka iaitu berhampiran pulau Kyushu. Pada tahun 1997, seorang lelaki bernama Ou Sato dan rakannya ternampak sesuatu yang ganjil bergerak2 berhampiran tepi sungai yang ketika itu mereka sibuk menjala ikan. Mereka sangka itu ikan tetapi pelik kerana panjang jadi mereka ingat belut atau ular. Semasa menghampirinya mereka terkejut apabila melihat seekor cacing berkulit licin coklat bersaiz 30 cm (1 kaki) panjang dan 20 cm (8 inci) diameter lebar berkilauan kulitnya. "Ianya besar berwarna coklat kulitnya licin coklat seperti "sosej pecah" Tidak ada tulang atau apa. Tetapi cacing itu dikatakan telah mati. Pada mulanya mereka ingin bawa pulang untuk ditunjukkan kepada orang2 kampung namun apabila cacing itu licin, berlendir dan busuk kerana telah menjadi bangkai beberapa hari jadi mereka biarkan saja hanyut disungai tu.

Pernah juga pada tahun 1970, saksi seorang petani di wilayah Kyushu yang ketika itu membajak tanah terkejut apabila melihat cacing besar sebesar tiang lampu keluar dari dalam tanah. Pada mulanya dia ingat benda itu ular namun ianya bukan kerana berkulit licin berjalur seperti cacing. Dia menjerit memanggil dua orang rakannya berhampiran mereka bertiga terkedu melihat cacing yang sangat luar biasa besarnya menguit-nguit dari dalam tanah. Panjangnya kira-kira 1 meter, lebar sebesar tiang lampu jalan raya bewarna coklat gelap, licin berjalur2.

Oleh kerana mereka sangat terperanjat dan terkedu, perlahan-lahan cacing itu bergerak semula masuk semula kedalam tanah. Sejak itu cacing itu tiada lagi kelihatan dikawasan itu.

Malah selepas kejadian gempa bumi dahsyat dibumi Tōhoku pada 11 Mac 2011, dikatakan satu lagi gempa bumi di wilayah Sendai berlaku menyebabkan pergerakan tanah  jadi kelihatan cacing yang besar turut sama keluar dari dalam tanah sejurus selepas gempa bumi itu.
Mereka ingatkan pada mulanya ular yang keluar namun rupanya cacing besar bukan satu malah 10 ekor yang mengemut-mengemut keluar bersaiz antara 2 meter (6.5 kaki) panjang. Cacing itu juga dikatakan mati tidak lama selepas gempa bumi itu.

Bagaimana cacing sebesar ini boleh hidup di Jepun?

Spesies besar  yang paling lama hidup di Jepun dikenali sebagai cacing tanah "Seibold" (Pheretima sieboldi), yang panjang biasanya antara 25 ~ 28 cm (9.8 ~ 11 inci), malah ada juga antara 40 cm (kira-kira 16 inci) panjang atau lebih dilaporkan  hidup dan pernah dijumpai penduduk yang kebanyakkannya adalah petani yang sibuk menggembur tanah yang dikatakan mengganggu cacing2 ni.
Beberapa jenis cacing ini juga dijumpai kawasan wilayah Nara, serta pulau-pulau Ryukyu selatan bersaiz  40 hingga 50 cm (16 ~ 19.6 inci) panjang.

Jadi apa yang misterinya cacing ini? Saiznya yang sangat besar dan sukar dijumpai pada masa sekarang dan ramai antaranya menganggap itu hanya mitos dan fantasi bagi menjadi tarikan dunia luar.

Adakah hanya di Jepun saja cacing gergasi ni ada?

Tidak. Ada juga spesis cacing gergasi terbesar dikenali sebagai cacing tanah gergasi Gippsland (Megascolides australis), yang hanya terdapat di lembah Bass River of South Gippsland di Victoria, Australia.

Cacing ini memang besar hingga boleh membesar bagai johan berukuran 3 meter (10 kaki), dan pernah mencatat pada 4 meter (14 kaki) panjang.

Ya memang ada tetapi kemunculan cacing ni sangat jarang kerana ianya tidak akan keluar melainkan diganggu atau ada terdapat pergerakan tanah sehingga mengganggu habitatnya.

Di negara jirannya juga New Zealand, terdapat satu lagi cacing besar yang dikenali sebagai cacing North Auckland (Spencerilla gigantea), yang berukuran panjangnya sehingga 1.4 meter (4.5 kaki). Cacing ni dikatakan menyeramkan kerana bercahaya dalam gelap.Ala2 cacing "glow in the dark".

"Gippsland Giant" Si Cacing Tanah yang besar


Di Amerika Syarikat juga mempunyai cacing gergasinya sendiri. "The Palouse" (Driloleirus Americanus) adalah jenis cacing tanah yang wujud di barat laut Amerika yang boleh mencapai panjang sehingga 1 meter (1.3 kaki) panjang, mungkin lebih lagi.

The Palouse adalah cacing tanah berwarna putih menarik warnanya namun sekarang dikatakan dah pupus. Last kelihatan adalah pada tahun 1980-an, namun pada tahun 2005, cacing ini dijumpai oleh seorang pelajar di University of Idaho semasa menggali tanah untuk projek sains nya. Ianya kemudian tidak kelihatan lagi selepas itu (dah pupus)

Manakala di Eropah, wujud juga cacing gergasi yang dinamakan sebagai "The Black Forest". Ada juga menyatakan ianya adalah jenis Giant Badish (Lumbricus badensis).

Sardinia, Corsica, Itali, Sicily dan wilayah selatan Perancis adalah habitat kepada cacing tanah besar spesies Hormogaster yang berukuran 75cm (2.5 kaki).

Selain itu spesies yang terbesar juga pernah dilaporkan di Afrika Selatan iaitu cacing gergasi jenis (Microchaetus rappi). Cacing ini biasanya membesar kira-kira 1.8 meter (6 kaki) panjang, tetapi terdapat bukti bahawa ianya boleh membesar lagi lebih dari itu.

Pada tahun 1967, cacing Afrika Selatan pernah ditemui di tepi jalan besar di Bandar William yang berukuran luar biasa 6.7 meter (22 kaki) panjang.  Cacing ini adalah yang terpanjang pernah dilaporkan.

Hmmm..Jadi adakah cacing2 ni sama seperti yang di Jepun?

Selasa, 28 Mac 2017

HAPUSKAN SIHIR DENGAN 5 JENIS BAHAN INI,SANGAT BERKESAN..

HAPUSKAN SIHIR DENGAN 5 JENIS BAHAN INI,SANGAT BERKESAN.....


Ketika mendengar kata Sihir, kira-kira apa yang terlintas dalam benak Anda? Kata sihir pastilah tidak asing lagi ditelinga kita, karena sejak zaman dahulu, sihir begitu dapat dipercaya menjadi alat untuk mecelakakan orang lain.

Bahkan di zaman yang serba canggih seperti sekarang ini,  sihir masih kerap terjadi di kehidupan sekitar kita. Sebagai umat islam yang cerdas, kita memang tidak perlu mempelajari tentang ilmu sihir, akan tetapi kita wajib memahami bagaimana cara menangkal kejahatan ilmu sihir.
Tahukah Anda jika Allah sudah menciptakan beberapa jenis tanaman yang membantu kita dalam menangkal kejahatan ilmu sihir, pellet, teluh, dan beragam kejahatan lainnya. Lalu benarkah tanaman tersebut ampuh sebagai penangkal sihir karena ditakuti oleh Jin dan setan, berikut penjelasannya berikut ini:

KURMA AJWA


Buah ini sangat ditakuti setan dan Jin hal ini sebagaimana Dalam Shahih Al-Bukhari dan Shahih Muslim, diriwayatkan hadits dari Sahabat Sa’ad bin Abi Waqqash, dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, bahwa beliau pernah bersabda:

“Barangsiapa makan tujuh butir kurma Ajwah pada pagi hari, maka pada hari itu ia tidak akan terkena racun maupun sihir” (HR Al-Bukhari no. 5769 dan Muslim no. 2047
Lalu apakah yang membuat Buah kurma Ajwa dapat mengubati ilmu sihir? Al-Hafiz Ibnu Hajar al Asqolani memetik kata-kata imam Al-Khotobi tentang keistimewaan kurma ajwah iaitu:
“Kurma ajwah bermanfaat untuk mencegah racun dan sihir oleh kerana doa keberkahan dari Rasulullah SAW terhadap Kurma madinah bukan karena zat kurma itu sendiri” (Fathul bari syarah al-bukhari oleh Al Hafizh Ibnu Hajar Al-Asqolany X/239)

DAUN BIDARA


Pernakahah anda mendengar tentang daun bidara, atau widara dengan nama latin Ziziphus mauritiana adalah sejenis pohon kecil penghasil buah yang tumbuh di daerah kering atau gurun, bidara bearasal dari kata sidrah yang ertinya pohon bidara.
Dalam hal ini sidrah atau bidara sangat berhubungan dengan perjalanan Isra Mikraj nabi Muhammad saw.  Lalu mengapa daun bidara termasuk makanan yang dapat mengubati ilmu sihir?
Mengenai hal ini Ibnu katsir menafsirkan Surat Albaqoroh ayat 102 yang berkaitan  fitnah syaitan terhadap nabi sulaiman, bahwa beliau menggunakan sihir bukan mukjizat dan meriwayatkan bahwa yang paling bermanfaat untuk menghilangkan pengaruh sihir adalah dengan menggunakan apa yang diturunkan Allah SWT kepada Rasulnya, dan untuk menghilangkan hal itu dengan membaca Al-Muawwidzatain iaitu dua surat pelindung (Al-falaq dan An Naas) serta ayat kursi karana ayat ayat ini dapat mengusir setan.
Lalu bagimana mengubati sihir dengan menggunakan daun bidara tersebut? Imam Al Qurtubi dari wahab yang mengatakan bahwa hendaknya diambil 7 helai daun bidara ditumbuk halus lalu dicampurkan air kemudian dibacakan ayat kursi lalu diminum kepada orang yang terkena sihir 3x teguk dan sisa airnya digunakan untuk mandi insya allah akan hilang efek dari ilmu sihirnya dan diutamakan untuk membaca Al-Falaq, Annas serta ayat kursi karena ayat ayat tersebut dapat mengusr setan (tafsir ibnu katsir jilid 1 terjemahan singkat halaman 171)

MINYAK ZAITUN


Minyak zaitun adalah minyak yang keluar dari tanaman yang barokah, Sebagaimana Nabi bersabda:
“Makanlah minyak zaitun! Sesungguhnya ia diberkahi, berlauklah dengannya dan berminyaklah dengannya! Sesungguhnya ia keluar dari pohon yang diberkahi” (HR. Ahmad dan Tirmidzi, dishaihkan oleh Syaijh Albani dalam silsilah no 379).
Dalam hadits ini menjelaskan bahwa minyak zaitun dapat digunakan untuk menyapu bagian tubuh yang diperlukan pada orang yang terkena sihir.

BULUH KUNING


Tanaman ini sangat tidak seperti buluh-buluh besar pada umumnya, buluh ini memiliki batang pohon yang lebih kecil dan warnanya kuning. Biasanya digunakan untuk pagar dipekarangan rumah.
Buluh ini termasuk tanaman langka, namun berkat rahmat Allah tanaman ini mampu menngkal dan mengusir setan dan santet. Bahkan buluh kuning juga dipercayai mampu mencegah niat jahat seseorang yang hendak mencuri atau merompak.

MAWAR MERAH


Selain menjadi symbol cinta, bunga ini ternyata mampu menjadi salah satu tumbuhan yang mampu menangkal santet dan sihir. Mawar secara khusus dikurniakan Allah memiliki khasiat menangkap energi negatif yang dikirim ke rumah anda. Energi ini kemudian akan disalurkan oleh tanaman menuju tanah.

KAKTUS


Tanaman yang biasa tumbuh di wilayah gurun ini, selain sangat mudah hidup lingkungan dan tak memerlukan penjagaan yang rumit.? Kaktus juga memiliki kemampuan yang serupa dengan mawar. Tumbuhan berduri ini dapat menetralisir serangan sihir dan menarik energi rezeki..
Demikianlah pembahasan mengenai bahan yang dapat digunakan untuk menangkal ilmu sihir. Hal ini semua tergantung kita dalam menyiikapinya dan tetap memohon perlindungan dari Allah agar dijauhkan dari segala mara bahaya. Wallahu A’lam bi sowab.

VIDEO MANGSA SIHIR..

‘’Duit Boleh Dicari, Harta Boleh Dibeli, Tapi Sesungguhnya, Ibu Bapa Tiada Ganti’’

Abah & Boy Assalamualaikum & Salam Sejahtera warga IIUMC. Terima kasih admin kerana sudi menyiarkan kisah yang tak seberapa ...